Mielőtt elkezdtem volna magamtól írni, szerencsére megkérdeztem Google barátomtól, hogy mit tud a témáról. Hááát! Többet, mint én. 😊
Három összefoglalót azonnal ki is választottam. Íme:
- Konyhai alapfogalmak - www.diolevel.hu - Sajnos ez az oldal már nem elérhető.
- Szótár Archívált - Gourmet fesztivál (gourmetfesztival.hu) - Részletes leírást tartalmaz
- LAKOMA - SAJÁT KÉPEKKEL MINDEN RECEPT - G-Portál (gportal.hu) - Rövidebb leírások, ezért át is másoltam ide, nehogy úgy járjak vele, mint az első honlappal.
abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való
főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben
elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz
nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd
sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy
kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve, majd
forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
aperitif = (ha ital) étkezés előtti /
étvágygerjesztő
aromát = (ha adalék) erős illatú és
ízű friss fűszer (például fokhagyma), melyet sütéskor a hús / hal mellé
tesznek, de később a pecsenyeléből eltávolítanak
au four = (ha hirtelen sült hússzelet) valamilyen
raguval megrakva, s az rápírítva
Bain Marie (benmari) = (ha eszköz) forró vízzel
feltöltött konyhai alkalmatosság, amely a külön edényben belehelyezett ételeket
(például mártásokat) melegen tartja
bakonyi módon =
tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
bardírozva = a sütés előtt
szalonnába göngyölve, vagy azzal beborítva
Batthyány- = (ha rizs) hagymával
pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
baton = (ha darabolási forma) hasábokra
vágott (cca. 0,5-1 cm vastagra és 3-4 cm hosszúra)
bácskai = (ha pörköltös jellegű) sok friss
zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon = bearni
(tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült)
mártással
blansírozás = (ha eljárás) zöldség vagy
gyümölcs rövid idejű főzése, majd azonnali, gyors lehűtése
bleu = (ha hús) gyengén átsütve,
azaz kívül éppen csak színt kapott, de belül még nyers
bordói = vörösborral vagy bordói
mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel,
babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra = valamilyen
belsőséggel készült
breton módon = (gyakran) babbal és
paradicsommal
brunoise (brünoáz) =
nagyon apró kockára vágott zöldség
Budapest módra = pörköltlével
összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra = vörösborral,
vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
canapé (kanapé) = egyfajta
nyitott szendvics: egy (sima vagy pirított) kenyérszelet (a salátalevélen)
kifejezetten gazdagon és magasan megrakva
carpaccio = (eredetileg) hajszálvékonyra
szelt, nyers bélszín; (ma már) hajszálvékonyra szelt, nyers akármi
cecei módra = (általában) zöldpaprikával
chutney (csatni) = zöldségekből
és/vagy gyümölcsökből készült sűrű - rendszerint csípős - indiai mártás
chifonade (sifonád)= hajszálvékonyra
szeletelt saláta
Chipolata módra = gesztenyével,
karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
cigány- =
sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Colbert módon = (ha bélszínszelet) pirított gombával
és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt
sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva
concasse (konkasszé) =
apró (0,5x0,5 cm-es) kockára vágott alapanyag (pl. paradicsom)
Corneille módra = (ha egybensült) narancsszeletekkel
borítva, zöldfűszerekkel
Court-bouillon = posírozáshoz
készített alaplé (például halhoz: fehérbor, só, babérlevél)
creol módon = (ha máj) hagymán pirított
paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint
rostélyos hagymával
crustade (krusztád) =
tésztakosár
csabai = (rendszerint) füstölt
kolbásszal készült
csőben sült (au gratin) = sütőben
sült
dalmát = (ha paprika) hagymával és
vörösborral sütve-párolva
debreceni = (legtöbbször) füstölt
kolbásszal készült
degrasszálva = a mártásról, vagy
levesről a felszíni zsiradék leszedve
digestif = (ha ital)
étkezés utáni
dorozsmai = (ha hal) sütve,
tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
drappírozva = tálra helyezve
dresszing = öntet
dresszírozva = (ha hús) a sütés előtt
formázva, esetleg átkötve (a szebb szeletelést segítendő)
Dubarry módon = kelvirággal
készített
dunai = (ha halászlé) tésztával tálalt
Duna módra = (ha sertésszelet) tojásrántottával
töltve
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes
ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú
káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával
készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával,
valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy- = (ha rostélyos, vagy szűzérme) tejfeles-boros
zöldségmártásban párolva
farce (fársz) = pép (turmixgépben
nagyon símára összetört zöldség, hús vagy hal, pástétomhoz vagy tölteléknek - a
legismertebb farce a kenőmájas)
filé = kicsontozott, illetve
szálkátlanított hús vagy hal
flambírozva = magas
alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd
parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd
vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti = virslivel (és
többnyire kelkáposztával) készült
fűszeres kéreggel = (például szűzpecsenye egyben) fűszervajból
és morzsából készült péppel bevonva, elősütve, majd sütőben készre sütve
garnírozva = dekorálva,
díszítve
Giuseppe módra = (ha spagetti) sonkával,
gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
glasszírozva (glazírozva)
= (általában) valamilyen
bevonattal fényezve, (gyakran) cukorból vagy mézböl készült karamellben
átforgatva; (ha hús)
sütés közben kenegetve
Godard módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal
és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese,
olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
gratinírozva = (rendszerint párolt zöldség, hús vagy hal) tojássárgával kevert tejföllel, vagy
besamelmártással leöntve, s sütőben megsütve
grillázs = mézben, illetve
pirított cukorban főtt olajos magvak (például dió, mogyoró, mandula)
hasé = (ha húsféle) vagdalék, (ha tésztaféle) töltött leveles tészta
hawaii = ananásszal készült
hentesné módra, hentes- =
szalonnával, ecetes uborkával készült
hidegre verni = (ha
eljárás) valamely krémet jeges
vízfürdőben habverővel átforgatva lehűteni
Holstein módon = tükörtojással
irdalás = párhuzamos
bevagdalás (sütnivaló - például kakastaréjnak szánt - szalonnánál ritkábban,
míg halaknál - a szálkák felaprítása végett - sűrűbben)
Julienne módra =
hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
jus (zsü) = (ha
eljárás) különféle húsok aromátokkal,
zöldséggel való sütése után, a húst kiveszik, a visszamaradt zsiradékot
folyadékkal felöntik, (esetleg paradicsompürével színezik is), majd a
felére-harmadára beforralják, szitán átpasszírozzák, s a hús mellé kínálják a
pecsenyelevet
jóasszony módra = minden
jóval :))
kakastaréj = (ha
díszítés) mélyen beirdalt, sült
szalonnaszelet
kalocsai módon = paprikával
(és paprikával :)
kantoni = (ha
kínai konyhai irányzat) meglepő
alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
kassai módra = sonkával
készült
Károlyi- = (ha
savanyú káposzta) sonkával,
szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika,
paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
kecskeméti = (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módon = (ha
bélszínszelet) sült libamájjal és
borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha
natúr vadsült) gombával, krutonnal,
tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon = vegyes
zöldséggel
kijevi = (például
pulykamell) szerecsendíóval és
sajttal ízesített fűszervajjal töltve, majd kirántva
konzomé = erőleves
korhely- = (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel
készült
Kossuth- = (ha
rostélyos) szalonnás pörköltlében
párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
krokett = ropogós
(valamilyen sűrű massza - például krumplis, húsos vagy sajtos - rúdalakúra
formálva, rendszerint bundázva, s általában bő zsiradékban ropogósra sütve)
kruton = pirított
zsemleszelet
kuszkusz = (ha
alapanyag) búzából - esetleg más
gabonanövényből - készült durva dara (néhol a darát liszttel és vízzel úgy
összedolgozzák, hogy apró golyókat adjon); (ha észak-afrikai
"nemzeti eledel") főtt
húsból, zöldségből és kuszkuszból készült egytálétel, (ha köret) gőzben főtt búzadara (vagy kuszkusz-golyó)
legírozás = (ha
eljárás) a forrásban lévő ételt - a
tűzről való levétel után - tojássárgája és tejszín keverékével (rojállal)
sűrítik, utána már nem forralják, különben összeugrik
leijesztés = (ha
eljárás) jeges, hideg vízzel végzett
hűtés a puhulási folyamatot gyors megállítására (például blansírozásnál
használatos)
lengyelesen = (ha
zöldség) olvasztott vajban,
petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, felkockázott keménytojással elkevert
prézlivel bevonva
lyoni módra = sült
hagymával
magyaros = lecsós (esetleg
pörköltös)
magyaróvári = (ha
pulykamell) a natúrszelet pirított
gombával, sonkával, sajttal borítva, majd grillben átsütve
makói = (rendszerint) hagymás
marinád = (hagyományosan) fűszeres, sós, ecetes, hagymás lében pácolt
halféle, (újabban)
pác (száraz vagy nedves)
marinált (marinírozott) =
sós, erősen fűszeres, ecetes lében pácolt (rendszerint hal, zöldség vagy
vadhús)
Marschal módon = (ha
máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra = (ha
bélszínszelet) choron mártással
(azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
medium = (ha
hús) közepesen átsütve, azaz belül
még csak rózsaszín
mexikói = (rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra = (ha
borjúborda) borjúmirigyből, velőből
és pirított gombából készített raguval
milánói módon = (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha
borjúborda) reszelt sajttal kevert
zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha
rizs) gombás-sonkás-paradicsomos
raguval és reszelt sajttal
mirepoix (mörpoá) =
megtisztított és felkockázott sárgarápa, zellergumó, valamint póréhagyma
keveréke (a hagyományos francia konyha [le grand Cuisin] egyik fontos
segédanyaga; kiegészíthető még petrezselyemgyökérrel, pasztinákkal, valamint
petrezselyemmel is)
Mise en Place (mizanplacc)
= (ha eljárás) a
tényleges főzési folyamat meggyorsítását szolgáló előkészítő műveletek -
például a hozzávalók feldarabolása, vagy mártások, alaplevek főzése, stb. -
összefoglaló neve
mixgrill = vegyes
rostonsült
montírozva = (ha
pecsenyelé, mártás, vagy leves) vajjal
dúsítva, fényezve
mousse (musz) = hab
Murat módon = (ha
borjúszelet) natúrsütés után
fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával
beborítva
nappírozva =
mártással áthúzva
normandiai = (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával
készült
Orly módon = sörtésztába
mártva és kisütve
óvári = (ha
borjúszelet) gombapéppel, gépsonkával
és (óvári) sajttal beborítva
parasztosan = (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)
parírozás = (ha
eljárás) inak, zsiradékok
eltávolítása a húsról
párizsiasan = lisztbe és
felvert tojásba bundázva
pekingi = (ha
kínai konyhai irányzat) az
édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra = hagymával és
burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour módra = (ha
bélszínszelet) gombapéppel együtt
tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
posírozás = (ha
eljárás) fűszeres, általában
savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés
provanszi módon =
majoranna, kakukkfű, rozmaring és fokhagyma keverékével készítve
regenerálás = (ha
eljárás) előre elkészített étel
felmelegítése például sütőben vagy mikróban
részeges = valamilyen
szesszel készült
Richelieu- = (ha
köret) roston sült gomba, párolt
saláta, újburgonya és töltött paradicsom
roastbeef (rosztbif) =
marhasült
Róbert módon = gombás,
uborkás, kissé mustáros spanyolmártásban
rolád = tekercs
Rossini- = (ha elkészítési
mód) libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással; (ha
köret) tészta parmezánnal, libamájjal
és Marsala-mártással
royal (rojál) = (ha
adalék) tojássárgája és tejszín
keveréke, amit az étel sűrítésére (legírozására) használnak
Royal módon = (ha
bélszínszelet) bearni mártással,
szarvasgombával díszítve
rózsára verni = (ha
eljárás) tojássárgáját 90-95 °C-os
vízfürdőben habverővel addig verni, amíg az kifehéredik és a habverő
rózsamintát húz a krémbe
rumpsteak (ramsztek) =
hátszínszelet
Sarah Bernhardt módon = (rendszerint) libamájpürével készítve
Schwarzwald módon =
feketeerdei sonkával és rápirított sajttal
smizírozás = (ha
eljárás) hideg ételek aszpikos
bevonása, díszítése (a formát vékonyan kibélelik aszpikkal, arra kerülhet
a további díszítés, majd legbelülre a töltelék, így a lehűtés, s a kiborítás
után a díszített aszpikos bevonat kerül kívülre)
Souvaroff módon = (ha
szárnyasétel) konyak, libamáj, szarvasgomba
és madeira hozzáadásával készült
spékelve =
tűzdelve (legtöbbször szalonnával)
staubolva = lisztszórással
sűrítve
Stefánia módon = főtt tojással
töltve
strasbourgi = libamájjal vagy
libamájpürével (és gyakran gombával) készült
Szapáry- = (ha máj) vesével és
velővel
szecsuáni = (ha kínai konyhai irányzat) csípős
jellegű
szegedi = (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes
zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi módon = (ha sülthús) hagymán pirított
gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi- = (ha rostélyos) szalonnás
pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt
sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal,
gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével
körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos
töltelékkel és vörösboros mártással
székely- = (rendszerint) savanyú
káposztával készült
szokli = talpazat (rendszerint egy
körethalom, amire a húst tálalják)
Sztroganoff módon = (ha bélszíncsíkok) finomra vágott
gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes
uborkával, kaprival és borral készítve
Talleyrand- = (ha köret) makaróni sajttal,
szarvasgombával és libamájjal
tavasziasan = párolt vegyes
zöldséggel
tiszai = (ha halászlé) tészta nélkül
készült
toast (tószt) = pirított
zsemle-, vagy kenyérszelet
tokaji = borral készült
tournedos = bélszínszelet
török = (legtöbbször) padlizsánnal
készült
trancsírozva = (általában) szeletelve, (ha szárnyas) szétbontva
turnírozva = faragással
formázva
udvarmester módra = (ha sült) fűszeres vajjal
tálalva
vesztfáliai módon = (ha sült) sült sonkával és
madeira mártással
Victor Hugo módra = (ha bélszínszelet) bearni mártással,
ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) vajban pirított
gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával,
tojással, vörösborral és barnamártással készítve
well done = (ha hús) jól átsütve
Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel
leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra = (ha sonka) előfőzés után
szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna- = kisadagabálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való
főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben
elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz
nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd
sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy
kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve, majd
forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
aperitif = (ha ital) étkezés előtti /
étvágygerjesztő
aromát = (ha adalék) erős illatú és
ízű friss fűszer (például fokhagyma), melyet sütéskor a hús / hal mellé
tesznek, de később a pecsenyeléből eltávolítanak
au four = (ha hirtelen sült hússzelet) valamilyen
raguval megrakva, s az rápírítva
Bain Marie (benmari) = (ha eszköz) forró vízzel
feltöltött konyhai alkalmatosság, amely a külön edényben belehelyezett ételeket
(például mártásokat) melegen tartja
bakonyi módon =
tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
bardírozva = a sütés előtt
szalonnába göngyölve, vagy azzal beborítva
Batthyány- = (ha rizs) hagymával
pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
baton = (ha darabolási forma) hasábokra
vágott (cca. 0,5-1 cm vastagra és 3-4 cm hosszúra)
bácskai = (ha pörköltös jellegű) sok friss
zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon = bearni
(tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült)
mártással
blansírozás = (ha eljárás) zöldség vagy
gyümölcs rövid idejű főzése, majd azonnali, gyors lehűtése
bleu = (ha hús) gyengén átsütve,
azaz kívül éppen csak színt kapott, de belül még nyers
bordói = vörösborral vagy bordói
mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel,
babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra = valamilyen
belsőséggel készült
breton módon = (gyakran) babbal és
paradicsommal
brunoise (brünoáz) =
nagyon apró kockára vágott zöldség
Budapest módra = pörköltlével
összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra = vörösborral,
vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
canapé (kanapé) = egyfajta
nyitott szendvics: egy (sima vagy pirított) kenyérszelet (a salátalevélen)
kifejezetten gazdagon és magasan megrakva
carpaccio = (eredetileg) hajszálvékonyra
szelt, nyers bélszín; (ma már) hajszálvékonyra szelt, nyers akármi
cecei módra = (általában) zöldpaprikával
chutney (csatni) = zöldségekből
és/vagy gyümölcsökből készült sűrű - rendszerint csípős - indiai mártás
chifonade (sifonád)=
hajszálvékonyra szeletelt saláta
Chipolata módra = gesztenyével,
karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
cigány- =
sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Colbert módon = (ha bélszínszelet) pirított gombával
és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt
sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva
concasse (konkasszé) =
apró (0,5x0,5 cm-es) kockára vágott alapanyag (pl. paradicsom)
Corneille módra = (ha egybensült) narancsszeletekkel
borítva, zöldfűszerekkel
Court-bouillon = posírozáshoz
készített alaplé (például halhoz: fehérbor, só, babérlevél)
creol módon = (ha máj) hagymán pirított
paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint
rostélyos hagymával
crustade (krusztád) =
tésztakosár
csabai = (rendszerint) füstölt
kolbásszal készült
csőben sült (au gratin) = sütőben
sült
dalmát = (ha paprika) hagymával és
vörösborral sütve-párolva
debreceni = (legtöbbször) füstölt
kolbásszal készült
degrasszálva = a mártásról,
vagy levesről a felszíni zsiradék leszedve
digestif = (ha ital)
étkezés utáni
dorozsmai = (ha hal) sütve,
tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
drappírozva = tálra helyezve
dresszing = öntet
dresszírozva = (ha hús) a sütés előtt
formázva, esetleg átkötve (a szebb szeletelést segítendő)
Dubarry módon = kelvirággal
készített
dunai = (ha halászlé) tésztával tálalt
Duna módra = (ha sertésszelet) tojásrántottával
töltve
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes
ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú
káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával
készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával,
valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy- = (ha rostélyos, vagy szűzérme) tejfeles-boros
zöldségmártásban párolva
farce (fársz) = pép (turmixgépben
nagyon símára összetört zöldség, hús vagy hal, pástétomhoz vagy tölteléknek - a
legismertebb farce a kenőmájas)
filé = kicsontozott, illetve
szálkátlanított hús vagy hal
flambírozva = magas
alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd
parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd
vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti = virslivel (és
többnyire kelkáposztával) készült
fűszeres kéreggel = (például szűzpecsenye egyben) fűszervajból
és morzsából készült péppel bevonva, elősütve, majd sütőben készre sütve
garnírozva = dekorálva,
díszítve
Giuseppe módra = (ha spagetti) sonkával,
gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
glasszírozva (glazírozva)
= (általában) valamilyen
bevonattal fényezve, (gyakran) cukorból vagy mézböl készült karamellben
átforgatva; (ha hús)
sütés közben kenegetve
Godard módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal
és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese,
olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
gratinírozva = (rendszerint párolt zöldség, hús vagy hal) tojássárgával kevert tejföllel, vagy
besamelmártással leöntve, s sütőben megsütve
grillázs = mézben, illetve
pirított cukorban főtt olajos magvak (például dió, mogyoró, mandula)
hasé = (ha húsféle) vagdalék, (ha tésztaféle) töltött leveles tészta
hawaii = ananásszal készült
hentesné módra, hentes- =
szalonnával, ecetes uborkával készült
hidegre verni = (ha
eljárás) valamely krémet jeges
vízfürdőben habverővel átforgatva lehűteni
Holstein módon =
tükörtojással
irdalás = párhuzamos
bevagdalás (sütnivaló - például kakastaréjnak szánt - szalonnánál ritkábban,
míg halaknál - a szálkák felaprítása végett - sűrűbben)
Julienne módra =
hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
jus (zsü) = (ha
eljárás) különféle húsok aromátokkal,
zöldséggel való sütése után, a húst kiveszik, a visszamaradt zsiradékot
folyadékkal felöntik, (esetleg paradicsompürével színezik is), majd a
felére-harmadára beforralják, szitán átpasszírozzák, s a hús mellé kínálják a
pecsenyelevet
jóasszony módra = minden
jóval :))
kakastaréj = (ha
díszítés) mélyen beirdalt, sült
szalonnaszelet
kalocsai módon = paprikával
(és paprikával :)
kantoni = (ha
kínai konyhai irányzat) meglepő
alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
kassai módra = sonkával
készült
Károlyi- = (ha
savanyú káposzta) sonkával,
szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika,
paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
kecskeméti = (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módon = (ha
bélszínszelet) sült libamájjal és
borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha
natúr vadsült) gombával, krutonnal,
tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon = vegyes zöldséggel
kijevi = (például
pulykamell) szerecsendíóval és
sajttal ízesített fűszervajjal töltve, majd kirántva
konzomé = erőleves
korhely- = (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel
készült
Kossuth- = (ha
rostélyos) szalonnás pörköltlében
párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
krokett = ropogós
(valamilyen sűrű massza - például krumplis, húsos vagy sajtos - rúdalakúra
formálva, rendszerint bundázva, s általában bő zsiradékban ropogósra sütve)
kruton = pirított
zsemleszelet
kuszkusz = (ha
alapanyag) búzából - esetleg más
gabonanövényből - készült durva dara (néhol a darát liszttel és vízzel úgy
összedolgozzák, hogy apró golyókat adjon); (ha észak-afrikai
"nemzeti eledel") főtt
húsból, zöldségből és kuszkuszból készült egytálétel, (ha köret) gőzben főtt búzadara (vagy kuszkusz-golyó)
legírozás = (ha
eljárás) a forrásban lévő ételt - a
tűzről való levétel után - tojássárgája és tejszín keverékével (rojállal)
sűrítik, utána már nem forralják, különben összeugrik
leijesztés = (ha
eljárás) jeges, hideg vízzel végzett
hűtés a puhulási folyamatot gyors megállítására (például blansírozásnál
használatos)
lengyelesen = (ha
zöldség) olvasztott vajban,
petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, felkockázott keménytojással elkevert
prézlivel bevonva
lyoni módra = sült
hagymával
magyaros = lecsós (esetleg
pörköltös)
magyaróvári = (ha
pulykamell) a natúrszelet pirított
gombával, sonkával, sajttal borítva, majd grillben átsütve
makói = (rendszerint) hagymás
marinád = (hagyományosan) fűszeres, sós, ecetes, hagymás lében pácolt
halféle, (újabban)
pác (száraz vagy nedves)
marinált (marinírozott) =
sós, erősen fűszeres, ecetes lében pácolt (rendszerint hal, zöldség vagy
vadhús)
Marschal módon = (ha
máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra = (ha
bélszínszelet) choron mártással
(azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
medium = (ha
hús) közepesen átsütve, azaz belül
még csak rózsaszín
mexikói = (rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra = (ha
borjúborda) borjúmirigyből, velőből
és pirított gombából készített raguval
milánói módon = (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha
borjúborda) reszelt sajttal kevert
zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha
rizs) gombás-sonkás-paradicsomos
raguval és reszelt sajttal
mirepoix (mörpoá) =
megtisztított és felkockázott sárgarápa, zellergumó, valamint póréhagyma
keveréke (a hagyományos francia konyha [le grand Cuisin] egyik fontos
segédanyaga; kiegészíthető még petrezselyemgyökérrel, pasztinákkal, valamint
petrezselyemmel is)
Mise en Place (mizanplacc)
= (ha eljárás) a
tényleges főzési folyamat meggyorsítását szolgáló előkészítő műveletek -
például a hozzávalók feldarabolása, vagy mártások, alaplevek főzése, stb. - összefoglaló
neve
mixgrill = vegyes
rostonsült
montírozva = (ha
pecsenyelé, mártás, vagy leves) vajjal
dúsítva, fényezve
mousse (musz) = hab
Murat módon = (ha
borjúszelet) natúrsütés után
fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával
beborítva
nappírozva =
mártással áthúzva
normandiai = (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával
készült
Orly módon = sörtésztába
mártva és kisütve
óvári = (ha
borjúszelet) gombapéppel, gépsonkával
és (óvári) sajttal beborítva
parasztosan = (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)
parírozás = (ha
eljárás) inak, zsiradékok
eltávolítása a húsról
párizsiasan = lisztbe és
felvert tojásba bundázva
pekingi = (ha
kínai konyhai irányzat) az
édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra = hagymával és
burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour módra = (ha
bélszínszelet) gombapéppel együtt
tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
posírozás = (ha
eljárás) fűszeres, általában
savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés
provanszi módon =
majoranna, kakukkfű, rozmaring és fokhagyma keverékével készítve
regenerálás = (ha
eljárás) előre elkészített étel
felmelegítése például sütőben vagy mikróban
részeges = valamilyen
szesszel készült
Richelieu- = (ha
köret) roston sült gomba, párolt
saláta, újburgonya és töltött paradicsom
roastbeef (rosztbif) =
marhasült
Róbert módon = gombás,
uborkás, kissé mustáros spanyolmártásban
rolád = tekercs
Rossini- = (ha elkészítési
mód) libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással; (ha
köret) tészta parmezánnal, libamájjal
és Marsala-mártással
royal (rojál) = (ha
adalék) tojássárgája és tejszín
keveréke, amit az étel sűrítésére (legírozására) használnak
Royal módon = (ha
bélszínszelet) bearni mártással,
szarvasgombával díszítve
rózsára verni = (ha
eljárás) tojássárgáját 90-95 °C-os
vízfürdőben habverővel addig verni, amíg az kifehéredik és a habverő
rózsamintát húz a krémbe
rumpsteak (ramsztek) =
hátszínszelet
Sarah Bernhardt módon = (rendszerint) libamájpürével készítve
Schwarzwald módon =
feketeerdei sonkával és rápirított sajttal
smizírozás = (ha
eljárás) hideg ételek aszpikos
bevonása, díszítése (a formát vékonyan kibélelik aszpikkal, arra kerülhet
a további díszítés, majd legbelülre a töltelék, így a lehűtés, s a kiborítás
után a díszített aszpikos bevonat kerül kívülre)
Souvaroff módon = (ha
szárnyasétel) konyak, libamáj,
szarvasgomba és madeira hozzáadásával készült
spékelve = tűzdelve
(legtöbbször szalonnával)
staubolva = lisztszórással
sűrítve
Stefánia módon = főtt
tojással töltve
strasbourgi = libamájjal
vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült
Szapáry- = (ha
máj) vesével és velővel
szecsuáni = (ha
kínai konyhai irányzat) csípős
jellegű
szegedi = (ha
gulyás, ha rostélyos) vegyes
zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi módon = (ha
sülthús) hagymán pirított gombával,
zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi- = (ha
rostélyos) szalonnás pörköltlében
párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával,
burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával,
vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével
körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos
töltelékkel és vörösboros mártással
székely- = (rendszerint) savanyú káposztával készült
szokli = talpazat
(rendszerint egy körethalom, amire a húst tálalják)
Sztroganoff módon = (ha
bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával
vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha
vadhús) gombával, ecetes uborkával,
kaprival és borral készítve
Talleyrand- = (ha
köret) makaróni sajttal,
szarvasgombával és libamájjal
tavasziasan = párolt vegyes
zöldséggel
tiszai = (ha
halászlé) tészta nélkül készült
toast (tószt) = pirított
zsemle-, vagy kenyérszelet
tokaji = borral készült
tournedos = bélszínszelet
török = (legtöbbször) padlizsánnal készült
trancsírozva = (általában) szeletelve, (ha szárnyas) szétbontva
turnírozva = faragással
formázva
udvarmester módra = (ha
sült) fűszeres vajjal tálalva
vesztfáliai módon = (ha
sült) sült sonkával és madeira
mártással
Victor Hugo módra = (ha
bélszínszelet) bearni mártással,
ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon = (ha
bélszínszelet) vajban pirított
gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha
vadhús) gombával, tojással,
vörösborral és barnamártással készítve
well done = (ha
hús) jól átsütve
Wellington módra = (ha
bélszín) gombapéppel leveles tésztában
megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra = (ha
sonka) előfőzés után szegfűszeggel és
karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna- = kisadag
Megjegyzések
Megjegyzés küldése