Ugrás a fő tartalomra

Tápiókapuding avagy csalinevén gyöngypuding

 


Nekem mindegy, mi a neve, nagyon megkedveltem  (a gyerekeknél - gondolom - gyöngypuding néven nagyobb népszerűségnek örvend). 

A legjobb ajánlás talán az "egyszerű és nagyszerű" szlogen volna számára.

Egyszerű elkészíteni - a desszerthez kevés alapanyag szükséges; semleges ízű, és ennek megfelelően jól kombinálható  a különböző gyümölcsökkel, és nagyszerű a szervezet számára - viszonylag sok folsavat, mangánt, vasat és kálciumot tartalmaz, mentes a gyakori allergénektől, és könnyen emészthető.

Hozzávalók:

- 5 púpos evőkanál, vagyis 100 g  tápiókagyöngy (jobb az aprószemű)

- 1 doboz kókusztej (400 ml körül)

- víz (kb. 2-3dl)

- 1 evőkanál méz (helyette lehet tenni cukrot, vagy más édesítőszert, én leggyakrabban  el is  hagyom)

- opcionálisan: fél citrom héja / pár szem kardamommag

- friss gyümölcs/ gyümölcspüré / párolt gyümölcs / fahéj / kakaó / mandulaforgács ... a tetejére; a kedvencem a maracujás, ill.  a karamellizált barackpüré bazsalikommal - ez utóbbit a túrógombóc receptemhez találtam fel.

Elkészítés: 

A tápiókagyöngyöt egy lábasba teszem, ráöntöm a kókusztejet és kb. 2 dl vizet. Ha használok citromhéjat vagy kardamomot, akkor azt is most teszem bele.

20-25 percig hagyom ázni. Régebben vízbe áztattam, aztán leszűrtem, de mostanában ezt a lépést már elhagyom; sőt újabban már nem is áztatom, hanem azonnal főzöm 😜.

Hozzáadom az édesítőszert, felforralom, és állandóan kevergetve kb. 5 percig mérsékelt lángon főzöm - akkor jó, ha a gyöngyök áttetszővé válnak. Ha túl sűrűnek találom, akkor még felöntöm egy pici vízzel. Nálam ez most kb. 1 dl volt.

Még melegen poharakba kanalazom (persze citromhéj/kardamom nélkül),  megvárom, míg kihűl, lefedem friss fóliával, és hűtőbe teszem.

A "feltétet" frissen tálaláskor teszem a tetejére ( a sajátomra ilyenkor először 1 kanálnyit löttyintek a mézes-citromos-gyömbéres keverékemből, utána jön a többi)

Variációk:

- készíthető növényi tejből, kókusztejből, csak vízből, tehéntejből ... - erre is igaz, ahány ház, annyi szokás

- Lehet úgy is készíteni, hogy a felforralt tejbe keverem bele a tápiókát.

- Mostanában már egyszerűbben csinálom. Áztatás nélkül összefőzöm az alapanyagokat. Így azonban folyamatosan kevergetni kell, mert azonnal letapad a lábas aljára.

Megjegyzések