Ugrás a fő tartalomra

Kelkáposztafőzelék hagyományosan

 Csak mert a net tele van újragondolt ételekkel, időnként nagyon jó hagyományosat is készíteni! Egyrészt van akinek ez hat újdonságnak, másrészt az idősebbekben (mint én)  felidézheti a régi gyerekkort, az elfelejtett ízeket.

Annyiban azért ez sem hagyományos, hogy a sűrítéshez rántás helyett keményítőt használtam. Keményítő sem kell, ha a megfőtt krumpli egy részét szétnyomkodjuk a kész ételben.



Hozzávalók:

- 1 kis fej kelkáposzta

- 1 kis fej vöröshagyma

- 2 szem krumpli

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 teáskanál őrölt piros paprika

- kevés olaj

- 1 evőkanál keményítő 

- só, bors, majoranna és őrölt köménymag a fűszerezéshez


Elkészítése:

- a kelkáposzta sérült külső leveleit leszedem, megmosom, negyedelem és csíkokra vágom

- a vöröshagymát apróra kockázom, a fokhagymát pedig vékonyra szeletelem

- kevés olajon elkezdem dinsztelni a vöröshagymát

- a krumplit kis kockára vágom

- a fokhagymát hozzáadom a vöröshagymával, kicsit együtt dinsztelem (amíg nem érzem a fokhagyma illatát)

- megszórom a pirospaprikával, elkeverem és azonnal felöntöm hideg vízzel

- hozzáadom a kelkáposztát, a krumplit, és hozzáadok annyi vizet, amennyi ellepi

- sózom és hozzáadom a fűszereket (mindegyikből csak keveset, inkább a végén ízesítem - ha szárított  majorannát használok,  a két tenyerem között elmorzsolva adom az ételhez)

- 20-30 perc alatt megpuhul, állandó kevergetés mellett hozzáadom a pici hideg vízben elkevert keményítőt, amivel még felforralom, de tovább nem főzöm. 

Megjegyzések