Ugrás a fő tartalomra

Lencsefőzelék

 1. hagyományos:

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 közepes fej vöröshagyma apróra kockázva

2 gerezd apróra zúzott/vékonyra szeletelt fokhagyma (ezt régebben nem szoktam, mostanában már időnként teszek bele)

400 g lencse (1 csomag - a főzés előtt 3-4 órára, akár 1 éjszakára beáztatom)

2 babérlevél

1 teáskanál pirospaprika

só, bors

1 evőkanál mustár

1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

- kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát

- hozzáadom a fokhagymát

- lehúzom a tűzről és meghintem a pirospaprikával

- elkeverem és visszateszem, majd felöntöm kevés hideg vízzel

- hozzáadom  a megmosott, leszűrt lencsét 

- felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi

- beleteszem a fűszereket

- fedő alatt puhára párolom (kb 20 perc), közben pótolom a lencse által felszívott vizet

- kiveszem a babérlevelet, mustárral és citromlével ízesítem 


2. padlizsánnal

Hozzávalók 4 adaghoz:

300g lencse (előre beáztatva)

1db közepes padlizsán

1 db közepes vöröshagyma

1 teáskanál őrölt pirospaprika (pikánsabb lesz, ha fele-fele arányban füstölt is kerül bele)

1 doboz aprított paradicsom

1 evőkanál gránátalmaszirup

Elkészítése:

- a padlizsánt felkockázom, besózom, és állni hagyom

- a vöröshagymát finomra aprítom és kevés olajon megdinsztelem

- hozzáadom a pirospaprikát és felöntöm kevés hideg vízzel

- beleöntöm a paradicsomot, a lencsét, és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje

-  alacsony lángon, fedő alatt főzöm

- a padlizsánokból kinyomkodom a vizet

- felforrósított serpenyőben kevés olajon átpirítom őket, majd hozzáadom a lencsés raguhoz (ha lusta vagyok, akkor sütés nélkül adom a lencséhez)

- amikor a lencse megpuhul, belekeverem a gránátalma szirupot

- gránátalma-szemekkel tálalom


Egyéb ötletek innen


Megjegyzések