1. hagyományos:
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 közepes fej vöröshagyma apróra kockázva
2 gerezd apróra zúzott/vékonyra szeletelt fokhagyma (ezt régebben nem szoktam, mostanában már időnként teszek bele)
400 g lencse (1 csomag - a főzés előtt 3-4 órára, akár 1 éjszakára beáztatom)
2 babérlevél
1 teáskanál pirospaprika
só, bors
1 evőkanál mustár
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát
- hozzáadom a fokhagymát
- lehúzom a tűzről és meghintem a pirospaprikával
- elkeverem és visszateszem, majd felöntöm kevés hideg vízzel
- hozzáadom a megmosott, leszűrt lencsét
- felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi
- beleteszem a fűszereket
- fedő alatt puhára párolom (kb 20 perc), közben pótolom a lencse által felszívott vizet
- kiveszem a babérlevelet, mustárral és citromlével ízesítem
2. padlizsánnal
Hozzávalók 4 adaghoz:
300g lencse (előre beáztatva)
1db közepes padlizsán
1 db közepes vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika (pikánsabb lesz, ha fele-fele arányban füstölt is kerül bele)
1 doboz aprított paradicsom
1 evőkanál gránátalmaszirup
Elkészítése:
- a padlizsánt felkockázom, besózom, és állni hagyom
- a vöröshagymát finomra aprítom és kevés olajon megdinsztelem
- hozzáadom a pirospaprikát és felöntöm kevés hideg vízzel
- beleöntöm a paradicsomot, a lencsét, és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje
- alacsony lángon, fedő alatt főzöm
- a padlizsánokból kinyomkodom a vizet
- felforrósított serpenyőben kevés olajon átpirítom őket, majd hozzáadom a lencsés raguhoz (ha lusta vagyok, akkor sütés nélkül adom a lencséhez)
- amikor a lencse megpuhul, belekeverem a gránátalma szirupot
- gránátalma-szemekkel tálalom
Megjegyzések
Megjegyzés küldése