Ugrás a fő tartalomra

Frankfurti leves

Egyszerű és nagyszerű - kevés hozzávalóból, kevés munkával, kevés idő alatt nagyon finom étel készíthető. 



Hozzávalók:

- 1 kis fej kelkáposzta 

- 1 kis fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- fél kg virsli (lehet több vagy kevesebb is)

- kevés olaj

- só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál szárított majoranna (vagy több 😍)

- 1 kis pohár tejföl és kb. 2 evőkanál liszt a habaráshoz


Elkészítése:

- a vöröshagymát apró kockára, a fokhagymát vékony szeletekre vágom

- a kelkáposzta  külső száraz, fonnyadt leveleit leszedem, megmosom, a torzsájánál negyedekbe vágom, és negyedenként vékony csíkokra szeletelem

- egy nagyobb fazékba kevés olajat öntök, és a vöröshagymát pár perc alatt mérsékelt lángon üvegesre dinsztelem rajta

- hozzáadom a fokhagymát, amivel addig hevítem, amíg nem érzem az illatát

- ekkor megszórom a pirospaprikával, elkeverem és azonnal felengedem 1 l hideg vízzel (különben megég a paprika)

- belekeverem a felcsíkozott kelkáposztát, és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi

- sózom, borsozom és beleteszem a majorannát

- a főzés ideje (30-50 perc) attól függ, hogy mennyire volt zsenge a káposzta

- a vége előtt 3-4 perccel belefőzöm a karikára vágott virslit

- utoljára behabarom (Egy tálkában a lisztet csomómentesre keverem a tejföllel. A forró léből hozzámerek egy keveset, azzal is elkeverem. Adok hozzá egy kicsivel több levet, simára keverem. Lassan beleöntöm a keveréket a levesbe, miközben a levest folyamatosan keverem.

- a tejföllel együtt felforralom a levest, és ha szükséges, még utána fűszerezem (ha van friss majorannám, akkor apróra vágva a végén adom hozzá)


VARIÁCIÓK

1. Van aki a kelkáposztával együtt apró kockára vágott krumplit is tesz bele (nekem az már inkább kelkáposzta főzelék - főleg, ha kömény is kerül bele).

2. Lekockázott szalonnát pirítok, a pörcöt kiveszem, a visszamaradt zsírban megpirítom a karikára szelt virslit, azt is kiveszem, és mehet bele a hagyma. Innentől ugyanúgy készül, mint a hagyományos. Még annyi a különbség, hogy a pirított szalonna és a virsli a tálaláskor kerül bele.



Megjegyzések