Ugrás a fő tartalomra

Szószos tőkehal ...

 ... sült paprikával, parmezánropogóssal és pennével.


A kép sajnos nem a legjobban sikerült. Pedig ez a fogás is megérdemelne egy szép fotót. Majd legközelebb!

Ugyan több összetevőből áll az étel, de nem kell megijedni tőle, hiszen a sütőben 3 elem is egyszerre készíthető. Ha valaki figyel arra, hogy melyikre mennyi időt kell szánni, akkor nem is olyan macerás.

Hozzávalók 4 adag halhoz:

-  500 g kemény húsú hal

- egy kis doboz mascarpone

- 3 gerezd fokhagyma

- só, bors

- olaj

Hozzávalók a körethez:

- parmezán

- vastag húsú paprika (lehetőleg piros, sárga és zöld is legyen benne), olaj, só, bors

- száraztészta, víz, só, olívaolaj


Elkészítése:

A parmezánt (vagy az olcsóbb, de éppen olyan finom gran panado sajtot) lereszelem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire halmozok belőle 1-1 evőkanállal. Arra kell figyelni, hogy egymástól jó messze legyenek, mert sütés közben szétterülnek.

160 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sül meg. A papíron hagyom kihűlni, hidegen könnyen lejön.

Közben halat megtisztítom, bőrét lehúzom, és falatnyi kockára vágom.

A mascarponéba belekeverem az átnyomott/lereszelt fokhagymát, a sót és a borsot (ha van itthon, akkor citromborsot szoktam használni). Egy-két kanál vízzel és olívaolajjal lazítom a masszát és óvatosan  hozzákeverem a halkockákat.

180 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem.

A paprikákat a szokásos módon sütöm. A sütő marad 180 fokon.

Felteszem a vizet a tészta főzéséhez (nem felejtek el beletenni 1 kanál sót!!!). Általában mikor felforr  (vagy egy kicsit később), a hal is elkészül, kiveszem a sütőből, és letakarva melegen tartom.

A hőt 220 fokra állítom és addig sütöm a paprikát, míg a széle egy picit barnulni kezd.

A tésztától függ, hogy egyszerre készül-e el a zöldséggel.

Tálaláskor alulra kerül a tészta, rá a szószos hal, arra a színes sült paprika, és beletűzve a parmezánropogós.



Megjegyzések