Ugrás a fő tartalomra

Amaretti

 Van kemény és puha változata. Eddig én a ropogósat készítettem.

Hozzávalók:

- 4 tojásfehérje

- 250 g mandulaliszt

- 250 g porcukor

- 1 csipet só

Elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verem. Félidőtől fokozatosan hozzáadom a cukrot.

Óvatosan beleforgatom a mandulalisztet. 

Nyomózsákból kb. 2 cm-es halmokat nyomok, vastagon megszórom porcukorral. Hagyom néhány órát szikkadni, majd kicsit megroppantom a tetejét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütöm.


Itt találtam egy nagyon jó receptet videóval a puhább variációhoz. Ami ráadásul még színes is!

Itt pedig van sok ötlet a desszerthez.



Hozzávalók:

(22 darabhoz, 1 tepsi):
230 g darált, átszitált (héj nélküli) mandula
2 tojás fehérje (L-es, 70 g)
150 g finom kristálycukor (apró szemű)
1/2 tk. vaníliakivonat
1/2 tk. mandula kivonat

Előkészület:

- kimérem a hozzávalókat
- egy tálkában apró szemű kristálycukrot, másik tálkában átszitált porcukrot teszek
- sütőt előmelegítem 170 fokra

Elkészítés:

A tojásfehérjékkel kezdek. Mindenképpen érdemes lemérni! Sok helyen olvasom, hogy 2 tojásfehérje 60 g, nálam viszont 70 g volt, így mindenképpen több darált mandulára lesz szükség. De látni fogjátok a tészta állaga kíván-e még mandulát, vagy sem.
A tojásfehérjéket picit habosítom, majd beleszórom a 150 g cukrot majd egy szinte kemény habot verek. Nem kell teljesen keménynek lennie, de azért már álljon össze, legyen szép fényes, de nem kell a csúcsai megálljanak, mint a piskóta esetében. Hozzáadom a vanília és mandula kivonatokat és beleszitálom a mandulát. Fontos mozzanat a szitálás. Ha netán darabosabb lenne a mandula, akkor kávédarálóban még érdemes átdarálni. Spatulával dolgozom, azzal keverem hozzá a mandulát. Egy puhább masszát kapok, de azért nem folyós, már lehet golyót formázni belőle, de még kissé ragadós. Előkészítek 3 tálkát: egyiket a mérlegre teszem, abba mérem a masszát, hogy egyforma legyen, másikba aprószemű kristálycukrot, harmadikba átszitált porcukrot. Spatula és kanál segítségével 20 grammokat mérek ki, egyből a kristálycukorba teszem a spatula és kanál segítségével. Ott már kézzel nyúlok hozzá és formázom golyóvá. Érdemes egy nagy tálat vagy deszkát előkészíteni és a kristálycukorba mártott golyókat oda sorakoztatni. Porcukorba a legvégén forgatom bele, sokkal gyorsabb így a folyamat. Onnan egyből mennek a sütőpapírral bélelt tepsire. 170 fokon 15 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha csak egy picit lesz színe, de még nem aranybarna. Ha kihűl, akkor a kristálycukros rétegtől kívül roppanós lesz, belül lágy, marcipános.


FONTOS!!!
Elkövettem azt a hibát, hogy természetes anyaggal próbáltam színezni a tésztát, így aztán a lila helyett barnás lett a belseje.
Variációk:
Olvastam olyan receptet, ahol a mandula 1/3-ad részét darált pisztáciával helyettesítették. Ez jó ötlet!


Megjegyzések