Ugrás a fő tartalomra

Granola

Félfüllel hallottam, mikor valaki a buszon nagyon dicsekedett vele, hogy granolát készített, és milyen finom, meg egészséges. Próbáltam én megjegyezni a receptet, de annak is örültem, hogy hazáig a granola szót nem felejtettem el. 😉

Otthon aztán irány a számítógép! Pár perc alatt sok minden kiderült. Többek között az is, hogy milyen elmaradott vagyok, hisz kismillió receptet találtam, tehát kismillió ember már előttem megismerte ezt a csodát. 

Kiválasztottam egyet, kipróbáltam, ízlett, és ez lett az én granolám

25 dkg nagyszemű zabpelyhet összekeverek 4 evőkanál zsiradékkal (kókuszolaj, olívaolaj...), 4 evőkanál édesítővel (nálam méz) és 15 dkg maggal (darabolt dió, mogyoró ...).

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Igyekszem egyenletesen elteríteni, hogy egyformán süljön.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütöm. Nagyon kell figyelni, mert gyorsan megég.

Miután kihűlt, darabokra töröm, hozzáteszek 4 evőkanál aszalt gyümölcsöt, 4 evőkanál ropogós finomságot (liofilizált eper, csokipasztilla ...) és 2 teáskanál fűszert (őrölt fahéj, kakaó ...), és jól zárható dobozba/üvegbe teszem.

PS:

- Egy ideje már száműztem a konyhámból a kókuszolajat, helyette valamilyen semleges ízű, hidegen sajtolt olajat használok.

- Pirított hajdina


Megjegyzések