Ugrás a fő tartalomra

Csatni (chutney)

 A chutney alapreceptjét ezerféleképpen lehet variálni.

Hozzávalók:

- olaj + gyümölcs, zöldség + cukor + ecet/balzsamecet + fűszerek

- nálam a vékony cikkekre vágott vöröshagyma mindig alap

Elkészítés:

- kevés olajon nagyon rövid ideig megfuttatom a vöröshagymát

- megszórom kristálycukorral, és nagy lángon, állandóan kevergetve "karamellizálom"

- hozzáadom a felaprított gyümölcsöt/zöldséget

- felöntöm kevés borral (ha világos színű a gyümölcs, akkor fehérborral, ha sötét, akkor vörösborral)

- fűszerezem (ha nem elég savas, hozzáteszek egy kis citromlevet is)

- lassú tűzön kb 1 óráig főzöm - közben pótolom a folyadékot

- akkor jó, ha a gyümölcs szétfőtt, és kellőképpen sűrű


 Variációk:
- Ha csak hagymából készítem, akkor valamiért hagymalekvár hagymalekvár a neve.

Megjegyzések