Ugrás a fő tartalomra

Stroganoff húsgombóc

 



Ezzel az étellel indult el a blog. 
Egyszer R. azzal jött haza, hogy ilyen finomat még nem evett soha, és hogy ezt nekem is feltétlenül el kell készítenem. Csak egy a baj: recept nincs, kizárólag az emlékei, meg egy homályos fotó egy újságkivágásról. 
Az rögtön kiderült, hogy húsgombóc és gomba volt benne, meg vagy tejföl, vagy tejszín, és egy kicsit savanykás volt az íze.  Mindegyiket szeretjük, úgyhogy nagy baj nem lehet belőle, ha elkezdek kísérletezni. Az utolsó információval egy kicsit félre is vitt, mert azt gondoltam, hogy a tejföltől volt savanykás az íze. 
Pár próbálkozás és fejrázás után a véletlen segített. Elmentünk közösen egy étterembe, ahol én Stroganoff bélszínt rendeltem. Szeretem, de otthon nem szoktam készíteni, mert nagyon macerásnak tartom. Persze megkóstoltuk egymás ételét, és jött a megvilágosodás, ezek az ízek voltak azon a bizonyos tányéron.😍
Innentől már könnyű dolgom volt.

Hozzávalók a húsgombóchoz:

- 300 g darált hús (nekem sertés-marha keverékből ízlik leginkább)
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 db tojás
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- ha van dinsztelt hagymám a mélyhűtőben, azt is teszek bele
- só,  őrölt bors
- olaj a sütéshez

a mártáshoz:

- 1 db közepes vöröshagyma
- 200 g gomba (vagy friss barna csiperkét használok, vagy fagyasztva kapható erdei vegyes gombát)
- 2-3 db savanyú uborka
- 1 evőkanál magos dijoni mustár
- 2 dl tejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors, néhány kakukkfű-ágacska

Elkészítése:

A fasírozottnál leírtak szerint elkészítem az apró húsgombócokat, és egy serpenyőben elősütöm.
Ugyanabban a serpenyőben elkészítem a mártást is. Szeretem, mikor a letapadt pörzsanyag feloldódik, és az ízek visszakerülnek az ételbe.
A vékony csíkokra vágott hagymát dinsztelni kezdem, 1-2 perc után hozzáadom a gombát, és magasabb lángon együtt sütöm 2-3 percig. 
Ekkor felöntöm a borral, elforralom, és beleteszem a fűszereket, a csíkokra vágott uborkát, meg a tejszínt, végül a visszateszem a húsgombócokat is.  
Alacsony hőmérsékleten 8-10 percig együtt főzöm, időnként vízzel pótolom az elpárolgott nedvességet.
Tálalás előtt a csupasz kakukkfű-ágakat kiszedem belőle. 😍
Általában szélesmetéltet készítek hozzá, vagy pirított krumplit. 

Megjegyzések