Ugrás a fő tartalomra

Porhanyós perec helyett pogácsa

 Az eredeti receptet sajtos perecként ismertük, és imádtuk gyerekkorunkban.  Nekem se perecszaggatóm nincs, se időm szép kerek pogácsákat szaggatni, így aztán négyszögesítettem a "perec-pogácsát", de az íze a régi.



Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj/margarin (én egy ideje már "csak" vajat használok)
2 dl tejföl
1 tojás (sárgája a tésztába, fehérje a teteje megkenéséhez)
1 kk. só
1 cs. szalagádé (hivatalos nevén szalalkáli)
150 g reszelt sajt a tetejére

Mivel ez egy linzer-jellegű tészta lesz, érdemes a lisztet is a felhasználás előtt a hűtőbe tenni.

Elkészítése:
A lisztbe belekeverem a szalagádét, a sót, és gyorsan elmorzsolom benne a vajat. Ezután kerül bele a tejföl, és tojás. Sima tésztává gyúrom.
30 percre hűtőbe teszem pihenni.
Kinyújtom és kiszaggatom. Illetve én a takarékosságnak álcázott lustaságom okán inkább derelyevágóval kockákra / csíkokra "szabom". Előmelegített sütőben 190 fokon (alsó-felső sütés) 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm.

Tipp:

- Azt olvastam, hogy tojással már a szaggatás előtt le kell kenni, mert ha a szélére ráfolyik a tojás, az gátolhatja a tészta felemelkedését.

Print Friendly and PDF

Megjegyzések