Ugrás a fő tartalomra

Birsalmasajt

Mostanàban màr nem készítek birsalmasajtot. Ennek nem csak az az oka, hogy a folyamat nagyon macerás (főleg a hàmozàs), hanem az is, hogy helyette fügesajt-projetbe kezdtem. És ràadàsul fügéből rengeteg terem a kertünkben, a birsalmàt meg vagy kaptuk, vagy vettem a piacon. Ezért leírom a receptet, hàtha ...
Hozzàvalók:
- 1 kg birsalma
- 500 g cukor
- 1 citrom
Elkészítése:
A birsalmát megmosom, meghámozom, felnegyedelem és 1 liter vízben a  citrom héjàval és a felének a levével puhára főzöm kb. 30 perc alatt.
Ha megpuhult, leszűröm, és kézi botmixerrel pürésítem. Közben a főzőlevéből annyit öntök hozzà,  amennyi szükséges ahhoz, hogy sűrű, egynemű pépet kapjak.
A cukorral és fél citrom levével sűrűre főzöm, majd egy folpackkal bélelt formába teszem hűlni 1 napra.
Másnap kiborítom a formából egy sütőpapíros tálcára és hűvös helyen hagyom száradni legalább 1 hétig. 
Végül fóliába csomagolva tároljuk felhasználásig.
Variációk:
Ha olyan kedvem van, a masszához keverek egy kis pirított diót vagy mandulát.

Megjegyzések