Ugrás a fő tartalomra

Gesztenyés csokitorta aszalt gyümölcsökkel

Van egy csodafinom gesztenyés csokis süti receptem, de ez a torta .... - édeskés-kesernyés-citrusos-fűszeres-kicsit alkoholos. 
Hasonlít egy osztrák specialitásnak számító tortához, ami ott Anatoltorte néven fut. A különbség annyi, hogy ők csokimázzal is bevonják.

A formát vajjal kikentem, és barna cukorral megszórtam, mielőtt a tésztát beleöntöttem.

Hozzávalók:
- 100 g vaj / ugyanannyi
- 400 g aszalt gyümölcs / 100-100 g kandírozott narancs és mazsola, pár kocka cukrozott gyömbér felaprítva
- 3 tojás / 4
- 100 ml rum / narancslikőr (ha gyerekek is esznek belőle, akkor narancslé)
- 50 g gesztenyemassza / 250 g cukrozatlan
- 50 g liszt / 0
- 25 g keményítő / 2 evőkanál
- 50 g kakaópor / ugyanannyi
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék / 0
- 150 g cukor / 0
- 60 g méz / 7 evőkanál
- 0 / új hozzávaló 150 g darált dió

PS:
A hozzávalókon változtattam: van amit elhagytam, van amiből többet tettem bele, de van olyan is, ami ebben a receptben nem volt. A receptben az eredeti mennyiség van elöl, a ferde vonal után pedig a módosított. 
Ha a tortaformát meghintem barnacukorral, akkor 1 kanállal kevesebb méz is elég bele.

Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket leöntöm a rummal, és legalább 1 órát hagyom benne.
A tésztához a tojássárgákat egyenként kikeverem a gesztenyemasszával, majd belekeverem a fűszert, a keményítővel elkevert lisztet és kakaót.
A vajat és a cukrot habosra keverem, apránként hozzáadom a gesztenyés masszához, majd beledolgozom a mézet, a rumot a gyümölcsökkel, és végül a kemény habbá vert fehérjét is.
Egy sütőpapírral bélel kapcsos tortaformába öntöm a tésztát, és 150 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm.
Ekkor a süti még elég nyers hatású, de mire kihűl, meg fog szilárdulni, bár szaftos marad.

Print Friendly and PDF

Megjegyzések