Megint "mentes" recepteket keresgélek. Vannak már kipróbált datolyával édesített receptjeim, ezért tetszett meg ez is.
Forrás: Babos-datolyás brownie kókuszhabbal – igen, tényleg babos! – Sweet & Crazy (sweetandcrazy.hu) |
Hozzávalók a tésztához (20×28 cm-es
tepsihez):
- 1 konzerv vörösbab átmosva és
lecsepegtetve
- 20 db datolya magozva (ha lehet cukrozatlan legyen)
- 2 csapott ek chiamag
- 140 g víz
- 150 g darált mandula
- 50 g zabliszt vagy zabpehelyliszt
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 1 csapott kk sütőpor
- 30 g kókuszvaj
- 100 g mandulatej (édesítetlen, de
más növényi tej is megfelel)
A cukormentes kókuszhabhoz:
400 g kókusztejszín hidegen
8 g négyszeres édesítő
(stevia-eritrit keverék)
vaníliaőrlemény vagy
vaníliakivonat (elhagyható)
2 csomag habfixáló (elhagyható)
+ cukrozatlan kakaópor a tetejére
Elkészítés:
A tésztához a chiamagot 15-20 percre beáztatjuk a 140 gramm vízbe, néha átkeverjük, hogy minden mag megduzzadjon.
A kimagozott datolyát annyi forró vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi.
A konzervbabot alaposan átmossuk és lecsepegtetjük.
Ha megpuhult a datolya, kicsit kinyomkodjuk, és a babbal, chia maggal, kókuszvajjal és a mandulatej egy részével aprítóban krémesre pürésítjük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és elkeverjük. Egy 20×28 cm-es
tepsit kibélelünk sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és 180 fokos
sütőben – légkeverés nélkül – 20 perc alatt megsütjük. Ha tűt szúrunk bele, és
még kissé ragad, az nem probléma, a fontos az, hogy ne süssük túl. Hagyjuk
kihűlni.
A kókuszhabhoz a
hideg kókusztejszínből az édesítővel – és ha használunk, a habfixálóval és
vaníliával – habot verünk, majd elkenjük a kihűlt brownie tetején.
Kakaóport szitálunk rá. A sütit tálalásig hűtőben tartjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése