Ugrás a fő tartalomra

Babos - habos brownie

 Megint "mentes" recepteket keresgélek. Vannak már kipróbált datolyával édesített receptjeim, ezért tetszett meg ez is.

Forrás: Babos-datolyás brownie kókuszhabbal – igen, tényleg babos! – Sweet & Crazy (sweetandcrazy.hu)


Hozzávalók a tésztához (20×28 cm-es tepsihez):

 

- 1 konzerv vörösbab átmosva és lecsepegtetve

- 20 db datolya magozva (ha lehet cukrozatlan legyen)

- 2 csapott ek chiamag

- 140 g víz

- 150 g darált mandula

- 50 g zabliszt vagy zabpehelyliszt

- 40 g cukrozatlan kakaópor

- 1 csapott kk sütőpor

- 30 g kókuszvaj

- 100 g mandulatej (édesítetlen, de más növényi tej is megfelel)


A cukormentes kókuszhabhoz:

400 g kókusztejszín hidegen

8 g négyszeres édesítő (stevia-eritrit keverék)

vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat (elhagyható)

2 csomag habfixáló (elhagyható)

+ cukrozatlan kakaópor a tetejére

Elkészítés:

A tésztához a chiamagot 15-20 percre beáztatjuk a 140 gramm vízbe, néha átkeverjük, hogy minden mag megduzzadjon. 

A kimagozott datolyát annyi forró vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi. 

A konzervbabot alaposan átmossuk és lecsepegtetjük. 

Ha megpuhult a datolya, kicsit kinyomkodjuk, és a babbal, chia maggal, kókuszvajjal és a mandulatej egy részével aprítóban krémesre pürésítjük. 

Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és elkeverjük. Egy 20×28 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és 180 fokos sütőben – légkeverés nélkül – 20 perc alatt megsütjük. Ha tűt szúrunk bele, és még kissé ragad, az nem probléma, a fontos az, hogy ne süssük túl. Hagyjuk kihűlni.

kókuszhabhoz a hideg kókusztejszínből az édesítővel – és ha használunk, a habfixálóval és vaníliával –  habot verünk, majd elkenjük a kihűlt brownie tetején. Kakaóport szitálunk rá. A sütit tálalásig hűtőben tartjuk.

 

 


Print Friendly and PDF

Megjegyzések