(nem saját fotó) |
Hozzávalók:
- 1 kg vöröshagyma
- 1 kg csirkemellfilé
- 5 dl alaplé
- 15 dkg ementáli sajt
- 0,8 dl olívaolaj
- 2 csapott evőkanál liszt
- 2 teáskanál balzsamecet
- 1 teáskanál kakukkfű
- fél teáskanál zsálya
- ízlés szerint só, bors
- 1
A
csirkemellfiléket, ha vastagok, hosszában vágjuk ketté. A sajtot reszeljük le.
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.
Tegyünk
egy - sütőbe is betehető - serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat. Dobjuk rá a
hagymát, sózzuk, majd időközönként megkeverve 15-20 percig dinszteljük, míg
puha és karamellizált nem lesz, akkor jó, ha már barna a színe. Adjuk hozzá a
balzsamecetet, majd 3-5 percig így is dinszteljük, közben kevergessük, nehogy
leégjen. Húzzuk le a hagymát a tűzről, tegyük át egy tálba.
Öntsük
a maradék olajat a serpenyőbe, melegítsük fel. Közben a csirkemellfilék mindkét
oldalát fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és zsályával. Tegyük őket a
forró olajba, nagy lángon, mindkét oldalukat pár percig süssük, míg kívülről
aranybarna színt nem kapnak. Tegyük félre a húst.
Öntsük
az alaplevet ugyanebbe a serpenyőbe, forraljuk fel, nyugodtan szedjük fel
a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot. Ha forr, vegyük lejjebb a
hőrmérsékletet. Szedjünk ki belőle egy merőkanállal, amit keverjünk
csomómentesre a liszttel, utána öntsük vissza a keveréket a többi alapléhez.
5-7 percig főzzük, míg picit besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük
elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük
vissza a hagymát és a csirkemellet a serpenyőbe, keverjük össze a szósszal,
majd szórjuk meg a húsok tetejét reszelt sajttal. Tegyük a serpenyőt a
sütőbe, addig süssük, míg a sajt bugyogni nem kezd, a csirkemell pedig át nem
sül teljesen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése