Ugrás a fő tartalomra

Karamellizált hagymával sült csirkemell

 

(nem saját fotó)
Hozzávalók:

         - 1 kg vöröshagyma

- 1 kg csirkemellfilé

- 5 dl alaplé

- 15 dkg ementáli sajt

- 0,8 dl olívaolaj

- 2 csapott evőkanál liszt

- 2 teáskanál balzsamecet

- 1 teáskanál kakukkfű

- fél teáskanál zsálya

- ízlés szerint só, bors

- 1

        Elkészítése: 

A csirkemellfiléket, ha vastagok, hosszában vágjuk ketté. A sajtot reszeljük le. A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.

Tegyünk egy - sütőbe is betehető - serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat. Dobjuk rá a hagymát, sózzuk, majd időközönként megkeverve 15-20 percig dinszteljük, míg puha és karamellizált nem lesz, akkor jó, ha már barna a színe. Adjuk hozzá a balzsamecetet, majd 3-5 percig így is dinszteljük, közben kevergessük, nehogy leégjen. Húzzuk le a hagymát a tűzről, tegyük át egy tálba.

Öntsük a maradék olajat a serpenyőbe, melegítsük fel. Közben a csirkemellfilék mindkét oldalát fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és zsályával. Tegyük őket a forró olajba, nagy lángon, mindkét oldalukat pár percig süssük, míg kívülről aranybarna színt nem kapnak. Tegyük félre a húst.

Öntsük az alaplevet ugyanebbe a serpenyőbe, forraljuk fel, nyugodtan szedjük fel a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot. Ha forr, vegyük lejjebb a hőrmérsékletet. Szedjünk ki belőle egy merőkanállal, amit keverjünk csomómentesre a liszttel, utána öntsük vissza a keveréket a többi alapléhez. 5-7 percig főzzük, míg picit besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyük vissza a hagymát és a csirkemellet a serpenyőbe, keverjük össze a szósszal, majd szórjuk meg a húsok tetejét reszelt sajttal. Tegyük a serpenyőt a sütőbe, addig süssük, míg a sajt bugyogni nem kezd, a csirkemell pedig át nem sül teljesen.


Megjegyzések