Olaszországban és Spanyolországban is ettünk hasonlóan elkészített halat. Nagyon ízlett.
(nem saját fotó) |
Hozzávalók:
- tőkehal (vagy más kemény húsú hal, pl fogas)
- só, liszt, olívaolaj és vaj a sütéshez
a mártáshoz:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 dl fehérbor
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 1 teáskanál kapribogyó
- 1 evőkanál olajbogyó
- 1 db szardella (opcionális)
Elkészítése:
A lebőrözött, nem túl nagy halszeleteket enyhén sózom, és lisztbe forgatom. A felesleget lerázom róla, és felforrósított olívaolaj-vaj keverékén mindkét oldalát hirtelen megpirítom. Kiveszem a serpenyőből, és félreteszem.
A mártáshoz az apróra vágott vöröshagymát némi olívaolajon megdinsztelem, hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet, felöntöm borral, és hagyom sisteregve elpárologni. Ekkor kerül bele az apróra vágott paradicsomkonzerv, a durvára vágott kapribogyó, olajbogyó és szardella (ez utóbbi elhagyható). 10-15 percig kis lángon főzöm. Ezalatt besűrűsödik.
Ebbe forgatom bele az elősütött haldarabokat, és még 5-6 percig párolom.
Azért fontos, hogy a halszeletek kicsik legyenek, hogy jobban átjárja őket a szósz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése