Ugrás a fő tartalomra

Tőkehal paradicsomszószban

 Olaszországban és Spanyolországban is ettünk hasonlóan elkészített halat. Nagyon ízlett.

(nem saját fotó)

Hozzávalók:

- tőkehal (vagy más kemény húsú hal, pl fogas)

- só, liszt, olívaolaj és vaj a sütéshez

a mártáshoz:

- 1 közepes vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 púpozott evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

- 1 dl fehérbor

- 1 doboz paradicsomkonzerv

- 1 teáskanál kapribogyó

- 1 evőkanál olajbogyó

- 1 db szardella (opcionális)

Elkészítése:

A lebőrözött, nem túl nagy  halszeleteket enyhén sózom, és lisztbe forgatom. A felesleget lerázom róla, és felforrósított olívaolaj-vaj keverékén mindkét oldalát hirtelen megpirítom. Kiveszem a serpenyőből, és félreteszem.

A mártáshoz az apróra vágott vöröshagymát némi olívaolajon megdinsztelem, hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet, felöntöm borral, és hagyom sisteregve elpárologni. Ekkor kerül bele az apróra vágott paradicsomkonzerv, a durvára vágott kapribogyó, olajbogyó és szardella (ez utóbbi elhagyható). 10-15 percig kis lángon főzöm. Ezalatt besűrűsödik. 

Ebbe forgatom bele az elősütött haldarabokat, és még 5-6 percig párolom.

Azért fontos, hogy a halszeletek kicsik legyenek, hogy jobban átjárja őket a szósz.

Megjegyzések