Ugrás a fő tartalomra

Fokhagymakrémleves

A valóságban sokkal szebb volt a leves. Ennek inkább a "csúnya, de finom" gyűjteményben lenne a helye.

Szeretem, de az utóhatása miatt nagyon meg kell gondolni, hogy mikor készítem. 

Nálunk nem a hagyományos, liszttel megszórt (staubolás) verzió a kedvenc, én sűrítőnek és krémesítőnek cukkinit használok.

Hozzávalók:

- 2 nagy fej fokhagyma

- 2 nagy fej vöröshagyma

- 1 közepes cukkini (ezt a tejszín és a liszt helyett teszem bele)

- kevés olaj

- egy borsónyi vaj

- só, bors

Ebből a mennyiségből 2 adag leves lesz.

Elkészítése:

Az olajon megfuttatom a vékony csíkokra vágott vöröshagymát, hozzáadom a nagyobb szeletekre vágott fokhagymát, és folyamatos kevergetés mellett addig pirítom, amíg érzem a fokhagyma illatát. Ez általában 15-20 másodperc. 

Ekkor hozzáadom a meghámozott, kockára vágott cukkinit,  ezzel is pirítom egy kicsit, majd felöntöm alaplével vagy vízzel. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Ez kb. fél órát jelent.

A tűzről levéve beledobom a pici vajat és összeturmixolom. Tálalás előtt megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel. 

Ha olyan kedvem van, akkor  a vízzel való felöntés után néhány kakukkfűágacskát teszek bele. Ebben az esetben a petrezselyem elmarad.

Sajtos pirítós, parmezánropogós vagy kruton is illik hozzá. Diétázóknak azonban csak üres leves jár!😉

Megjegyzések