Ugrás a fő tartalomra

Tépett hús

 Ez a recept is úgy kezdődik, hogy valahol, valamikor ettem egy finom ételt, jelen esetben egy pulled porkos szendvicset, ami nagyon ízlett. És természetesen megpróbáltam reprodukálni.


Azért nem hívom pulled porknak, mert nem az. Először is én karajból készítem. Másodszor: másként fűszerezem. Harmadszor: ez egy elég jól magyarosítható ételnév.

A hozzávalók mennyisége attól függ, mekkora darab karajt veszek, és a vendégek mennyire fűszeresen szeretik.

Elkészítés:

- 2-3 nagyobb fej vöröshagymát megpucolok és nagyobb cikkekre vágok

- 1 fej fokhagymát gerezdekre szedek és rajta hagyom a héját

- mustármagot, koriandermagot és szecsuáni borsot (helyette néha rózsaborsot használok) mozsárban összetörök, bedörzsölöm vele a lehártyázott, egészben hagyott karajt, és minden oldalról alaposan megsózom

- előmelegítek egy olyan serpenyőt, amit később majd lefedve be is tudok tenni a sütőbe

- kevés olajon minden oldalán megkapatom a befűszerezett húst

- beleteszem a cikkekre vágott vöröshagymát és a pucolatlan fokhagymagerezdeket

- mellédobok néhány negyedekre vágott paradicsomot és paprikát is

- az edényt lezárom, és 130-140 fokos sütőben legalább 3 óráig sütöm - akkor kész, ha egy mozdulatra szétesik a hús.

- még melegen kiveszem a sütőtálból, és két villa segítségével "széttépem". Fontos, hogy ne pürésítsem, hanem szálirányban szedjem szét.

- a visszamaradt szószban megkeresem a fokhagymákat, kinyomom őket a héjából és szétkenem a mártásban

- ha kell, még ízesítem ezzel-azzal, de füstölt paprikát mindenképpen teszek bele

- a tépett húst visszateszem a szószba, és belekeverem.

Szendvicsbe, feltétként vagy körettel, salátával főételként is fogyasztjuk.

Most olvastam itt egy gyorsabban elkészíthető változatról. Talán nem véletlenül jött szembe ez a recept. Talán elkészítem így is.

Megjegyzések