Ugrás a fő tartalomra

Francia hagymaleves

Vitatható, hogy a jó öreg hagymaleves egyáltalán francia eredetű-e, mivel hasonló receptek szinte Európa összes nemzetének konyhájában fellelhetők. Ennek ellenére a párizsi hagymalevest tartják a legismertebbnek szerte a világban. 

Olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyagai miatt a hagymalevest régóta a szegények ételének tartják. Kellemes és ízletes étel, amely gyorsan és könnyen elkészíthető, nekem különösen hideg téli napokon esik jól. 

Érdekes, hogy Franciaországban a hagymalevest hagyományosan újév napján reggel 5 órakor fogyasztják. Úgy tartják, hogy hatékonyan rendbe hozza a gyomrot egy alapos italozással töltött éjszaka után.


 Hozzávalók 4 személyre

- 1/2 kg vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 evőkanál vaj

- 1 teáskanál barna cukor

- 2 cl fehér bor

- só, fehér bors

- 1 doboz zöldségleves alaplé (elhagyható, helyette jó a víz is)

Elkészítés:

- a vöröshagymát vékony cikkekre vágom

- a fokhagymát vékonyra szeletelem /átnyomom /lereszelem /

- a vajat felhevítem, hozzáadom a cukrot és picit karamellizálom

- rálöttyintem a bort és rádobom a vöröshagymát, a hőt mérsékelem és kb 5 percig dinsztelem, közben gyakran kevergetem

- hozzáadom a fokhagymát és dinsztelem tovább 2-3 percig

- beleteszem az alaplevet / felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, borsozom (óvatosan, mert az alaplé is sós)

- főzöm-főzöm-főzöm és közben pótolom az elfőtt vizet

- amikor már elég puha a hagyma (Ez lehet 2 óra is, de ha valaki roppanósan szereti, akkor 20-25 perc is elég. Ebben az esetben azonban számítani kell rá, hogy a leve nem lesz krémes.), sóval, borssal utánafűszerezem.

Tálalható cipóban / sajtos pirítóssal - elkészítését a hallé receptemnél leírtam / csak sajttal, vagy ahogy jól esik




Megjegyzések