Vitatható, hogy a jó öreg hagymaleves egyáltalán francia eredetű-e, mivel hasonló receptek szinte Európa összes nemzetének konyhájában fellelhetők. Ennek ellenére a párizsi hagymalevest tartják a legismertebbnek szerte a világban.
Olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyagai miatt a hagymalevest régóta a szegények ételének tartják. Kellemes és ízletes étel, amely gyorsan és könnyen elkészíthető, nekem különösen hideg téli napokon esik jól.
Érdekes, hogy Franciaországban a hagymalevest hagyományosan újév napján reggel 5 órakor fogyasztják. Úgy tartják, hogy hatékonyan rendbe hozza a gyomrot egy alapos italozással töltött éjszaka után.
Hozzávalók 4 személyre
- 1/2 kg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál barna cukor
- 2 cl fehér bor
- só, fehér bors
- 1 doboz zöldségleves alaplé (elhagyható, helyette jó a víz is)
Elkészítés:
- a vöröshagymát vékony cikkekre vágom
- a fokhagymát vékonyra szeletelem /átnyomom /lereszelem /
- a vajat felhevítem, hozzáadom a cukrot és picit karamellizálom
- rálöttyintem a bort és rádobom a vöröshagymát, a hőt mérsékelem és kb 5 percig dinsztelem, közben gyakran kevergetem
- hozzáadom a fokhagymát és dinsztelem tovább 2-3 percig
- beleteszem az alaplevet / felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, borsozom (óvatosan, mert az alaplé is sós)
- főzöm-főzöm-főzöm és közben pótolom az elfőtt vizet
- amikor már elég puha a hagyma (Ez lehet 2 óra is, de ha valaki roppanósan szereti, akkor 20-25 perc is elég. Ebben az esetben azonban számítani kell rá, hogy a leve nem lesz krémes.), sóval, borssal utánafűszerezem.
Tálalható cipóban / sajtos pirítóssal - elkészítését a hallé receptemnél leírtam / csak sajttal, vagy ahogy jól esik
Megjegyzések
Megjegyzés küldése