... pirosan / fehéren / narancssárgán - mikor milyen kedvem van. Magához a zöldbabhoz (persze lehet sárgahüvelyű is) gyakran van kedvem, mert nagyon szeretem.
Régen csak fehéren, azaz tejföllel szoktam készíteni.
3 gerezd vékonyra szelt / összenyomott fokhagymát megfuttatok kevés olajon, amikor már érzem az illatát, felöntöm egy pohár vízzel, felforralom.
Hozzáteszem az 1 kg fagyasztott zöldbabot (ha friss a zöldbab, akkor nem szoktam felforralni a vizet), és fedő alatt párolom. Amikor elkezd forrni, hozzáadom az apró kockára vágott krumplit, sózom, és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. 20-25 perc alatt megpuhul a zöldbab és a krumpli.
Ekkor behabarom. Ez vagy azt jelenti, hogy egy kis doboz tejfölben elkeverek 1 kanál lisztet, hozzáadok 1 kanál forró levet és elkeverem, aztán 2 kanál forró levet keverek hozzá, majd egy kicsit többet (azt hiszem, ezt hívják hőkiegyenlítésnek), és végül az egész tejfölös keveréket - állandó keverés mellett - hozzáöntöm a főzelékhez. Összeforralom és apróra vágott petrezselymet keverek bele. Ha keményítővel sűrítem, akkor a tejfölt liszt nélkül a fenti módon adom a főzelékhez, és utána öntöm a forrásban levő főzelékbe a pici hideg vízzel elkevert 2 teáskanálnyi keményítőt. Ezzel már nem forralom tovább, csak jól elkeverem.
Van egy harmadik módszer is a sűrítésre, ez a rántás. De ezt már rég nem használom.
Néha szoktam 1-2 babérlevelet is beletenni a krumplival együtt.
Aztán úgy adódott, hogy Valaki miatt a tejföl és a krumpli kimaradt az ételekből, más receptet kellett kitalálnom.
És megszületett a piros főzelék.
Egy apróra vágott, közepes méretű vöröshagymát (mérsékelt tűzön) kevés olajon megdinsztelek, hozzákeverek 1 kávéskanál pirospaprikát, és felengedem 1 pohár hideg vízzel. Hozzáadom a fokhagymát (krumplit vagy igen, vagy nem), és innentől ugyanúgy készül, mint korábban.
Úgy lesz belőle narancssárga, hogy tálaláskor magamnak teszek hozzá tejfölt.
A változatosság kedvéért időnként kaporral helyettesítem a petrezselyemzöldet.
Ha krumplival főzöm, akkor nem teszek bele egy egész csomag (1 kg) fagyasztott zöldbabot, csak a 3/4-ed részét. A maradékot a bakonyi betyárleveshez használom.
Ici-pici babérbokrom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése