Ugrás a fő tartalomra

Gyors saláták nyers zöldségekből

Csicsóka saláta

Az alapja  majdnem mindegyiknek ugyanaz: citromos-mézes lilahagyma (régen a citromos-mézes keverék helyett ecetes-cukros levet szoktam használni), utána meg jöhet minden más.

Elkészítés:

- a lilahagymát apró kockákra, esetleg vékony karikára vágom 

- meglocsolom citromlével, és hozzáadok 1 kanál mézet (vagy az előre elkészített citromos-mézes-gyömbéres keverékemet használom, ami egyébként a kedvenc limonádém alapja)

- ehhez teszem a kis darabokra felvágott nyers zöldséget

- összekeverem a hozzávalókat, hűtőbe teszem, és hagyom, hogy az ízek összeérjenek

Variációk:

1. alapanyagok szerint: a zöldségek kiválasztásánál figyelek arra, hogy ízben és színben is passzoljanak

- paradicsom  kockázva, TV paprika - csíkokra vágva, sárgarépa - karikára vágva

- paradicsom - kockára, uborka-karikára, lilahagyma vékonyra szeletelve

- csicsóka, mangó, sárgarépa - mindegyik julienre vágva

- káposzta - vastagabbra reszelve, sárgarépa - karika/vastagra reszelve

- sárgarépa - vékony csík (krumplihámozóval), narancslé

- sárgarépa  vastagabbra reszelve, zellerszár apróra darabolva, paradicsom kockára vágva

- főtt cékla csíkokra vágva, alma csíkokra vágva

- nyers lecsó

2. öntet szerint:

- a fent leírt citromos-mézes keverék

- fokhagymás - tejfölös / joghurtos szósz (uborkasaláta )


Megjegyzések