Csicsóka saláta |
Az alapja majdnem mindegyiknek ugyanaz: citromos-mézes lilahagyma (régen a citromos-mézes keverék helyett ecetes-cukros levet szoktam használni), utána meg jöhet minden más.
Elkészítés:
- a lilahagymát apró kockákra, esetleg vékony karikára vágom
- meglocsolom citromlével, és hozzáadok 1 kanál mézet (vagy az előre elkészített citromos-mézes-gyömbéres keverékemet használom, ami egyébként a kedvenc limonádém alapja)
- ehhez teszem a kis darabokra felvágott nyers zöldséget
- összekeverem a hozzávalókat, hűtőbe teszem, és hagyom, hogy az ízek összeérjenek
Variációk:
1. alapanyagok szerint: a zöldségek kiválasztásánál figyelek arra, hogy ízben és színben is passzoljanak
- paradicsom kockázva, TV paprika - csíkokra vágva, sárgarépa - karikára vágva
- paradicsom - kockára, uborka-karikára, lilahagyma vékonyra szeletelve
- csicsóka, mangó, sárgarépa - mindegyik julienre vágva
- káposzta - vastagabbra reszelve, sárgarépa - karika/vastagra reszelve
- sárgarépa - vékony csík (krumplihámozóval), narancslé
- sárgarépa vastagabbra reszelve, zellerszár apróra darabolva, paradicsom kockára vágva
- főtt cékla csíkokra vágva, alma csíkokra vágva
2. öntet szerint:
- a fent leírt citromos-mézes keverék
- fokhagymás - tejfölös / joghurtos szósz (uborkasaláta )
Megjegyzések
Megjegyzés küldése