A fánkkal ugyanaz a helyzet, mint a kelttésztával. Nagyon szeretem, de sokáig nem készítettem.
Mama olyan tökéleteseket sütött, hogy nem akartam a szép emlékeket az én tökéletlenségeimmel megzavarni. Egyszer aztán V. nálunk töltött pár napot, és rábeszéltem, hogy készítsünk együtt fánkot. Ő ugyanis - velem ellentétben - gyakran sütött fánkot.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- kb. 3-3,5 dl langyos tej
- 4 ek. cukor
- 4 tojás sárgája
- 0,5 dl rum
- 1 csipet só
- 1 narancs v. citrom reszelt héja
- 8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Először felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.
Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. A kezemmel lapogatom el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd egy abrosszal letakarom az egészet. Fél órát kelesztem.
Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. A kezemmel lapogatom el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd egy abrosszal letakarom az egészet. Fél órát kelesztem.
1 liter olajat melegítek kb. 170 fokra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjammal benyomom a közepüket. Egyszerre csak 3-4 darabot, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütöm, majd megfordítom őket, és fedő nélkül is másfél percig. Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad, ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni. Akkor jó a tésztánk állaga, ha puha, könnyű, kézzel is kicsapkodható a tálban (ahogy nagyanyáink is csinálták). 3 dl tejjel érdemes kezdeni és a többit szükség szerint adagolni.
A szalagos fánk másik titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű lesz és nem alakul ki a szalag, a sok vaj lehúzza.Kicsit egyenetlen még, de az enyém! Az első fánkjaim!💖A recept Limarától származik.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése