Ez a julienne nem az a julienne - mármint a zöldségek vékony csíkokra vágásának technikája.
Ez a julienne egy nagyon finom gombaétel. Ami persze lehet, hogy azért kapta a nevét, mert a vöröshagymát és a gombát vékonyra kell vágni.
Hozzávalók:
- fél kg laskagomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz mascarpone (van aki tejszínnel és tejföllel készíti)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 0,5 dl fehérbor
- 2 ek. olívaolaj, 2+2 dkg vaj
- só, bors
- 15 dkg reszelni való sajt
Készül az alap. Ehhez az adaghoz tettem egy paradicsomot is, és barna csiperkét használtam, de bort nem.
Elkészítés:
- a vékony csíkokra vágott vöröshagymát vaj és olívaolaj keverékén megfuttatom, hozzáadom a vékony szeletekre vágott fokhagymát
- amikor kezdem érezni a fokhagyma illatát, rádobom a széttépett laskagombát (hát ha még rókagombám is lenne!)
- sózom, borsozom (esetleg kakukkfüvet is teszek hozzá) és közepes lángon addig sütöm, amíg elpárolog a leve
- rálöttyentek egy kevés fehérbort, elforralom azt is
- mascarponét keverek bele - jól összeforralom
- a végén apróra vágott petrezselyemmel gazdagítom
- apró sütőtálkákba kanalazom a masszát, a tetejére reszelt sajtot hintek, és ráteszek egy késhegynyi vajat
- 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt aranybarna lesz.
Fehér kenyérrel az igazi, de a képen látható fokhagymás vajon sütött rozmaringos krumplival is nagyon finom.
Spanyolországban a Serafina étteremben ettem egy ehhez hasonló ételt. Ott nem volt benne mascarpone, hanem az alján, az oldalán és a tetején is pirított sajt. Ez is volt a neve: Cazuela de Provololone al horno relleno de setas y cebolla confitada (Sült provolone sajt gombával és konfitált hagymával rétegezve)
Itthon is megpróbáltam elkészíteni, ez lett belőle. Valószínűleg a sajt hibája.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése