Ugrás a fő tartalomra

Julienne

 Ez a julienne nem az a julienne - mármint a zöldségek vékony csíkokra vágásának technikája. 

Ez a julienne egy nagyon finom gombaétel. Ami persze lehet, hogy azért kapta a nevét, mert a vöröshagymát és a gombát vékonyra kell vágni.


Hozzávalók:

- fél kg laskagomba

- 1 közepes vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 kis doboz mascarpone (van aki tejszínnel és tejföllel készíti)

- 1 csokor petrezselyemzöld

- 0,5 dl fehérbor

- 2 ek. olívaolaj, 2+2 dkg vaj

- só, bors

- 15 dkg reszelni való sajt


Készül az alap. Ehhez az adaghoz tettem egy paradicsomot is, és barna csiperkét használtam, de bort nem.

Elkészítés:

- a vékony csíkokra vágott vöröshagymát vaj és olívaolaj keverékén megfuttatom, hozzáadom a vékony szeletekre vágott fokhagymát

- amikor kezdem érezni a fokhagyma illatát, rádobom a széttépett laskagombát (hát ha még rókagombám is lenne!)

- sózom, borsozom (esetleg kakukkfüvet is teszek hozzá) és közepes lángon addig sütöm, amíg elpárolog a leve

- rálöttyentek egy kevés fehérbort, elforralom azt is

- mascarponét keverek bele - jól összeforralom

- a végén apróra vágott petrezselyemmel gazdagítom

- apró sütőtálkákba kanalazom a masszát, a tetejére reszelt sajtot hintek, és ráteszek egy késhegynyi vajat

- 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt aranybarna lesz.

Fehér kenyérrel az igazi, de a képen látható fokhagymás vajon sütött rozmaringos krumplival is nagyon finom.

Spanyolországban a Serafina étteremben ettem egy ehhez hasonló ételt. Ott nem volt benne mascarpone, hanem az alján, az oldalán és a tetején is pirított sajt. Ez is volt a neve: Cazuela de Provololone  al horno relleno de setas y cebolla confitada (Sült provolone sajt gombával és konfitált hagymával rétegezve)

 

Itthon is megpróbáltam elkészíteni, ez lett belőle. Valószínűleg a sajt hibája.



Megjegyzések