Hozzávalók
(40 darabhoz):
200 g
étcsokoládé (70%-os)
50 g vaj
2 nagy tojás
(L-es méret)
80 g
(nád)porcukor
1 narancs
reszelt héja (lehetőleg kezeletlen)
2-3 ek.
Cointreau likőr (15-20 g)
1/2 tk.
(foszfátmentes)sütőpor
csipetnyi só
180 g
(tönköly)finomliszt
+
hempergetéshez egy kevés porcukor
Elkészítés:
Kimérem a
száraz összetevőket összekeverem és félreteszem (liszt, sütőpor, só)
Gőz fölött
egy lábosban a csokit és vajat megolvasztom, hozzáadom a cukrot és leveszem a
tűzről. A lábost én egyből hideg vízbe teszem, hogy nehogy tovább melegedjen.
Robotgéppel
dolgozok tovább. A tojásokat egyesével hozzáadom a csokis keverékhez. Nem kell
sokáig keverni, csak éppen homogén legyen.
Hozzáadom a
narancshéjat és a likőrt majd adagonként a lisztes keveréket. Egy ragadós
masszát kapok.
Lefedve
hűtőbe teszem legalább fél órára.
Előkészítem a
tálkát a porcukorral. Két nagy tepsibe sütőpapírt teszek. A sütőt
előmelegítem 180 fokra (légkeveréses).
Teáskanálnyi
gombócokat formázok a masszából (pontosan 15 grammosakat) Nem tapad a massza,
jól lehet vele dolgozni. Porcukorba hempergetem, majd a tepsibe teszem és a
sütőbe 10 percre. Minden sütő más, akkor jó, ha már átsült a közepe, de még nem
száradt ki. Inkább előbb érdemes kivenni, mint túlsütni.
Más
alkoholokkal is működik (grand manier, rum), alkoholmentesen narancslével
készíteném, de bevallom azt még nem próbáltam.
lelőhely: Colors in the Kitchen: Narancsos, csokis pöfeteg Cointreau likőrrel
Megjegyzések
Megjegyzés küldése