Ugrás a fő tartalomra

Csokis pöffeteg

 



Hozzávalók (40 darabhoz):

200 g étcsokoládé (70%-os)

50 g vaj

2 nagy tojás (L-es méret)

80 g (nád)porcukor 

1 narancs reszelt héja (lehetőleg kezeletlen)

2-3 ek. Cointreau likőr (15-20 g)

1/2 tk. (foszfátmentes)sütőpor

csipetnyi só

180 g (tönköly)finomliszt

 

+ hempergetéshez egy kevés porcukor

 

Elkészítés:

Kimérem a száraz összetevőket összekeverem és félreteszem (liszt, sütőpor, só) 

Gőz fölött egy lábosban a csokit és vajat megolvasztom, hozzáadom a cukrot és leveszem a tűzről. A lábost én egyből hideg vízbe teszem, hogy nehogy tovább melegedjen.

Robotgéppel dolgozok tovább. A tojásokat egyesével hozzáadom a csokis keverékhez. Nem kell sokáig keverni, csak éppen homogén legyen.

Hozzáadom a narancshéjat és a likőrt majd adagonként a lisztes keveréket. Egy ragadós masszát kapok.

Lefedve hűtőbe teszem legalább fél órára. 

Előkészítem a tálkát a porcukorral. Két nagy tepsibe sütőpapírt teszek. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). 

Teáskanálnyi gombócokat formázok a masszából (pontosan 15 grammosakat) Nem tapad a massza, jól lehet vele dolgozni. Porcukorba hempergetem, majd a tepsibe teszem és a sütőbe 10 percre. Minden sütő más, akkor jó, ha már átsült a közepe, de még nem száradt ki. Inkább előbb érdemes kivenni, mint túlsütni.

Más alkoholokkal is működik (grand manier, rum), alkoholmentesen narancslével készíteném, de bevallom azt még nem próbáltam.

 

lelőhely: Colors in the Kitchen: Narancsos, csokis pöfeteg Cointreau likőrrel

Megjegyzések