Hozzávalók a tésztához:
- 1/2 csésze cukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 nagy tojás
- 1 és 1/2 csésze liszt
a töltlékhez:
- 5 db nagyobb füge
- 1/2 citrom reszelt héja
- 4 evőkanál darált dió
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
A töltelékhez pépesítem a meghámozott fügéket, és belekeverem a többi hozzávalót.
A tésztához habosra keverem a cukrot és a vaníliáscukrot a vajjal, majd elkeverem benne a tojást, és hozzáadom a lisztet is. Elég lágy tésztát kell kapnom, ha még ragad akkor kell hozzátenni egy kis lisztet.
A felét 2 frissfólia között kb 10 cm széles téglalappá nyújtom.
A tölteléket is megfelezem, és hosszában az egyik oldalra kenem. Ráhajtom a tészta másik felét, óvatosan összenyomom a széleket, és még egy picit hajtok rajta, hogy az illesztés alulra kerüljön.
Éles késsel 2-3 cm-es darabokat vágok a rúdból (ha a kést lisztbe mártom, akkor könnyebb szeletelni).
Óvatosan, a kés segítségével sütőpapírral bélelt tepsire teszem (nagyon puha, ezért kézzel nem is érdemes próbálkozni).
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Eredeti receptek:
Settembrini keksz friss fügével Calabriából - itCosenza (italiani.it)
Fügével töltött keksz ⋆ Nassolda (receptneked.hu)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése