Ugrás a fő tartalomra

Settembrini keksz




Hozzávalók a tésztához:

- 1/2 csésze cukor

- 1 cs. vaníliáscukor

- 10 dkg puha vaj

- 1 nagy tojás

- 1 és 1/2 csésze liszt

a töltlékhez:

- 5 db nagyobb füge

- 1/2 citrom reszelt héja

- 4 evőkanál darált dió

- 1 evőkanál méz

Elkészítés:

A töltelékhez pépesítem a meghámozott fügéket, és belekeverem a többi hozzávalót.

A tésztához habosra keverem a cukrot és a vaníliáscukrot a vajjal, majd elkeverem benne a tojást, és hozzáadom a lisztet is. Elég lágy tésztát kell kapnom, ha még ragad akkor kell hozzátenni egy kis lisztet.

A felét 2 frissfólia között kb 10 cm széles téglalappá nyújtom.

A tölteléket is megfelezem, és hosszában az egyik oldalra kenem. Ráhajtom a tészta másik felét, óvatosan összenyomom a széleket, és még egy picit hajtok rajta, hogy az illesztés alulra kerüljön.

Éles késsel 2-3 cm-es darabokat vágok a rúdból (ha a kést lisztbe mártom, akkor könnyebb szeletelni).

Óvatosan, a kés segítségével sütőpapírral bélelt tepsire teszem (nagyon puha, ezért kézzel nem is érdemes próbálkozni).

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Eredeti receptek:

 Settembrini keksz friss fügével Calabriából - itCosenza (italiani.it)

Fügével töltött keksz ⋆ Nassolda (receptneked.hu)


Variációk:
- A fehérliszt helyett fele teljeskiőrlésű tönkönybúzalisztet tettem, a másik fele pedig mandulaliszt lett. A keksz így is finom, a tészta állaga sütés után puhább, mint az eredeti recept szerint sütötté.
- Mivel nem volt itthon citromom, néhány kanál savanykás sárgabaracklekvárt adtam a krémhez.
Print Friendly and PDF

Megjegyzések