Ugrás a fő tartalomra

Rakott karfiol

Eddig hagyományosan készítettem a rakott karfiolt és a  kelkáposztát. Vagyis megfőztem a zöldséget, megfőztem a rizst, megfőztem a ragut, és rétegenként egymásra raktam,a tetejét "megkentem" tejföllel, megszórtam reszelt sajttal,  majd összesütöttem. Aztán párszor készítettem karfiolrizst is. Nekem ízlett. És arra gondoltam, mi lenne, ha a karfiolt és a rizst nem külön-külön tenném az ételbe, hanem összevonnám, és karfiolrizs kerülne a ragu alá.



Így született ez a recept.

 Hozzávalók:

- 1 nagy fej karfiol

- 1/2 kg darált húsból ragu (ehhez olaj, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, paradicsom só, bors és most majoranna)

- reszelt sajt


Elkészítés:

- a karfiolt apróra darálom (én sportmixerrel csináltam - igaz, kicsit sokáig tartott), megszórom sóval és összekeverem

- hagyom állni legalább 1/2 órát

- elkészítem /kiveszem a hűtőből/mélyhűtőből a ragut

- a karfiol levét kinyomkodom, egy kisebb tepsibe terítem, meghintem 1 - 2 evőkanál olívaolajjal, és összekeverem (sózni már nem kell)

- 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm

- 5-6 perc után egyszer átkeverem

- ha letelt az idő (félig megsült a karfiol), rákanalazom a ragut, és megszórom a reszelt sajttal

- visszateszem a sütőbe, és még kb 10 percig sütöm.

A tejföl azért maradt ki a ragu tetejéről, mert akinek készítettem, nem szereti, ha a tejföl belefő az ételbe.

Megjegyzések