Ugrás a fő tartalomra

Fügés frangipane és társai

 Hozzávalók

a tésztához:

- 220 g liszt

- 100 g vaj

- 20 g cukor (sima kristály)

- 1/2 citrom reszelt héja 

- 1 tojás

- 1 evőkanál víz

a töltelékhez:

- 250 g darált mandula (a fele nálam finomabbra őrölt mandulaliszt volt)

- 200 g vaj

- 100 g cukor (a legtöbb recept több cukrot ír, és porcukrot ajánl, én kristálycukorral készítettem!)

- 2 tojás

- 1 citrom leve

- félbevágott füge (sok)

- szeletelt mandula (ez elhagyható)


Elkészítés:

- a hideg vajat elmorzsolom a hideg liszt, citromhéj és cukor keverékével

- hozzáadom a tojást és az 1 evőkanál hideg vizet is

- ruganyos tésztává gyúrom

- legalább fél órára hűtőbe teszem (inkább legyen 1 óra)

- közben meghámozom (van aki csak megmossa), és félbevágom a fügéket (Most nem vágtam félbe, de meg is bántam. Jobban sül, és szebb is, ha félbevágom)

- a töltelékhez habosra keverem a puha vajat a cukorral, majd a tojásokkal és a citromlével

- belekeverem a mandulát

- előmelegítem a sütőt 180 fokra

- kiveszem a tésztát a hűtőből

- akkora, kb. fél cm vastag kört nyújtok belőle, hogy a piteforma (az enyém 32 cm átmérőjű)/kapcsos tortaforma oldalára is jusson belőle

- a kinyújtott tésztát feltekerem a sodrófára, és óvatosan a piteformába helyezem (nem kell kivajazni)

- a tetejére sütőpapírt teszek, arra pedig nehezéket (én valamikor "feláldoztam" fél kg szárazbabot- de jó lencse, vagy sárgaborsó is)

- így sütöm (ezt vaksütésnek hívják) 15 percig

- kiveszem a sütőből, és leveszem a tésztáról a "feltétet"

- rásimítom a vajas krémet, és megpakolom a félbevágott fügékkel

- kb 40 percig sütöm




TRÜKK: 

- A tésztából érdemes többet készíteni. A maradékból hengert formázok, és folpackba csomagolva visszateszem a hűtőbe. Napok múlva ebből szoktam kekszet készíteni úgy, hogy hengerből kb 1/2 cm vastag szeleteket vágok. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, meghintem egy kis kristálycukorral. 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt aranybarnára sütöm.

- Lehet más, nem lédús gyümölccsel is készíteni. Ha savanyú a gyümölcs, akkor a krémbe nem teszek citromlevet.

- Két lefagyasztott körtének és egy hirtelen ötletnek köszönhető a "Körtés majdnemfrangipane" receptje. A töltelék kivételével minden ugyanaz. A töltelékhez a fagyasztott körtéket leturmixoltam, ment hozzá 1 tojás sárgája, kb. 100 g őrölt mandula, kevés citromlé és az 1 tojás felvert habja.

És itt az eredmény: 




Megjegyzések