Hozzávalók
a tésztához:
- 220 g liszt
- 100 g vaj
- 20 g cukor (sima kristály)
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 evőkanál víz
a töltelékhez:
- 250 g darált mandula (a fele nálam finomabbra őrölt mandulaliszt volt)
- 200 g vaj
- 100 g cukor (a legtöbb recept több cukrot ír, és porcukrot ajánl, én kristálycukorral készítettem!)
- 2 tojás
- 1 citrom leve
- félbevágott füge (sok)
- szeletelt mandula (ez elhagyható)
Elkészítés:
- a hideg vajat elmorzsolom a hideg liszt, citromhéj és cukor keverékével
- hozzáadom a tojást és az 1 evőkanál hideg vizet is
- ruganyos tésztává gyúrom
- legalább fél órára hűtőbe teszem (inkább legyen 1 óra)
- közben meghámozom (van aki csak megmossa), és félbevágom a fügéket (Most nem vágtam félbe, de meg is bántam. Jobban sül, és szebb is, ha félbevágom)
- a töltelékhez habosra keverem a puha vajat a cukorral, majd a tojásokkal és a citromlével
- belekeverem a mandulát
- előmelegítem a sütőt 180 fokra
- kiveszem a tésztát a hűtőből
- akkora, kb. fél cm vastag kört nyújtok belőle, hogy a piteforma (az enyém 32 cm átmérőjű)/kapcsos tortaforma oldalára is jusson belőle
- a kinyújtott tésztát feltekerem a sodrófára, és óvatosan a piteformába helyezem (nem kell kivajazni)
- a tetejére sütőpapírt teszek, arra pedig nehezéket (én valamikor "feláldoztam" fél kg szárazbabot- de jó lencse, vagy sárgaborsó is)
- így sütöm (ezt vaksütésnek hívják) 15 percig
- kiveszem a sütőből, és leveszem a tésztáról a "feltétet"
- rásimítom a vajas krémet, és megpakolom a félbevágott fügékkel
- kb 40 percig sütöm
TRÜKK:
- A tésztából érdemes többet készíteni. A maradékból hengert formázok, és folpackba csomagolva visszateszem a hűtőbe. Napok múlva ebből szoktam kekszet készíteni úgy, hogy hengerből kb 1/2 cm vastag szeleteket vágok. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, meghintem egy kis kristálycukorral. 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt aranybarnára sütöm.
- Lehet más, nem lédús gyümölccsel is készíteni. Ha savanyú a gyümölcs, akkor a krémbe nem teszek citromlevet.
- Két lefagyasztott körtének és egy hirtelen ötletnek köszönhető a "Körtés majdnemfrangipane" receptje. A töltelék kivételével minden ugyanaz. A töltelékhez a fagyasztott körtéket leturmixoltam, ment hozzá 1 tojás sárgája, kb. 100 g őrölt mandula, kevés citromlé és az 1 tojás felvert habja.
És itt az eredmény:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése