Ugrás a fő tartalomra

Toum (libanoni fokhagymakrém)

 Sokat hallottam róla, ettem is, de fogalmam sem volt, hogyan kell elkészíteni. 

Végül "Világevőnél" találtam meg a legjobb receptet: A közel-kelet legjobb dipjei - autentikus hummusz és toum 1. - világevő (vilagevo.hu)

Én 1 nagy fej fokhagymából szoktam készíteni (nem vagyunk nagy fogyasztók). Ennél kevesebből egyszerűen nem lehet. 

 És mivel fokozatosan kell adagolni a hozzávalókat, nem lehet eltéveszteni a mennyiségeket (legfeljebb marad az előkészített citromléből).

Íme az eredeti recept:

Hozzávalók:
3 fej friss fokhagyma (a toum szó egyébként fokhagymát jelent)
kb 1 liter növényi olaj (semleges ízű, akár napraforgó is jó, vagy mogyoró. Olíva nem.)
Egy citrom leve
Teáskanál só

Elkészítés:
Robotgépben (ha nincs, megteszi egy botmixer is, én is azzal csináltam most) pépesre aprítjuk a fokhagymát. Megsózzuk közben. Ezután következik a türelemjáték, ahogy a majonéznél is, maximum egyszerre fél deci olajat csorgatunk nagyon lassan keverés közben a fokhagymához, ha krémesre kevertük, azaz felvette az összes olajat, akkor bele mehet fél teáskanálnyi a citromléből is. Keverés rendületlenül, újabb adag olaj, majd újabb adag citromlé, amíg el nem érjük a kívánt állagot: a majonézhez hasonló, krémes, tejfölszerű állag. (ha szétesik, az a túl gyors olajadagolástól van, szomorkodhatunk.) 

Fogyasztás:
Pirított kenyéren is nagyon jó, de persze autentikusabb pitával, vagy bármilyen grillezett étel mellé. 

Hűtőben sokáig eláll, de kis adagokban le is lehet fagyasztani.


A kép innen származik



Megjegyzések