Hozzávalók:
30 dkg (3 rész) liszt + 1 teáskanál sütőpor
20 dkg (2 rész) vaj
10 dkg (1 rész) cukor vagy porcukor (ha sós pitét készítek, akkor a cukor kimarad, és helyette 1 teáskanál só)
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl (helyette lehet hideg víz is)
2-3 alma
1 körte
citromlé
1-2 evőkanál kristálycukor
5 dkg durvára tört dió
fügepép (Érett, meghámozott és kicsit megcukrozott fügét uborkásüvegbe töltöttem, leöntöttem vodkával vagy rummal, sötét helyen tároltam legalább fél évig. A levet leszűrtem, a fügét még meg is nyomkodtam, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne.) - helyette kétszer annyi almát használjunk
Elkészítés:
Töltelék előkészítése:
- 2-3 almát lereszelek, meghintem 1-2 evőkanál kristálycukorral, belekeverek 10 dkg mazsolát.
Tészta:
- A vajat elmorzsolom a sütőporos liszt és cukor keverékével.
- Hozzáadom a tojássárgát.
- Annyi tejfölt/vizet teszek hozzá, hogy jól gyúrható legyen.
- Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, és gyorsan dolgozzak.
- Cipót formázok, folpackba csomagolom, és legalább fél órára hűtőbe teszem.
Töltelék elkészítése:
- A mazsolás almából kinyomkodom a levét.
- Az apró körtét és a fügepépet hozzákeverem.
- Citromlével/fahéjjal ízesítem.
Összeállítás:
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- Egy tortaformát kivajazok, és barna cukorral meghintem.
- A tészta egy részét (harmadánál kicsit többet) akkora kerek formára nyújtom, hogy jusson a tortaforma oldalára is.
- A formába helyezett tésztát megszórom a durvára vágott dióval, rásimítom a tölteléket.
- A tészta harmadát nagy lyukú reszelőn ráreszelem a tészta tetejére.
- Kb. fél óra alatt készre sütöm.
A maradék tésztából hengert formázok, fóliába csomagolva visszateszem a hűtőbe. Ha napok múlva sütit szeretnék enni, vékonyra szeletelem, meghintem cukorral, és megsütöm. Finom keksz lesz belőle.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése