Ugrás a fő tartalomra

Gyümölcsös pite omlós tésztából



 Hozzávalók:

30 dkg (3 rész) liszt + 1 teáskanál sütőpor

20 dkg (2 rész)   vaj

10 dkg (1 rész) cukor vagy porcukor (ha sós pitét készítek, akkor a cukor kimarad, és helyette 1 teáskanál só)

1 tojás sárgája

2 evőkanál tejföl (helyette lehet hideg víz is)

2-3 alma

1 körte

citromlé

1-2 evőkanál kristálycukor

5 dkg durvára tört dió

fügepép (Érett,  meghámozott és kicsit megcukrozott fügét uborkásüvegbe töltöttem, leöntöttem vodkával vagy rummal, sötét helyen tároltam legalább fél évig. A levet leszűrtem, a fügét még meg is nyomkodtam, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne.) - helyette kétszer annyi almát használjunk


Elkészítés:

Töltelék előkészítése:

- 2-3 almát lereszelek, meghintem 1-2 evőkanál kristálycukorral, belekeverek 10 dkg mazsolát.

Tészta:

- A vajat elmorzsolom a sütőporos liszt és cukor keverékével.

- Hozzáadom a tojássárgát.

- Annyi tejfölt/vizet teszek hozzá, hogy jól gyúrható legyen.

- Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, és gyorsan dolgozzak.

- Cipót formázok, folpackba csomagolom, és legalább fél órára hűtőbe teszem.

Töltelék elkészítése:

- A mazsolás almából kinyomkodom a levét.

- Az apró körtét és a fügepépet hozzákeverem.

- Citromlével/fahéjjal ízesítem.


Összeállítás:

- A sütőt előmelegítem 180 fokra.

- Egy tortaformát kivajazok, és barna cukorral meghintem.

- A tészta egy részét (harmadánál kicsit többet) akkora kerek formára nyújtom, hogy jusson a tortaforma oldalára is.

- A formába helyezett tésztát megszórom a durvára vágott dióval, rásimítom a tölteléket.

- A tészta harmadát nagy lyukú reszelőn ráreszelem a tészta tetejére.

- Kb. fél óra alatt készre sütöm.

A maradék tésztából hengert formázok, fóliába csomagolva visszateszem a hűtőbe. Ha napok múlva sütit szeretnék enni,  vékonyra szeletelem, meghintem cukorral, és megsütöm. Finom keksz lesz belőle.




Megjegyzések