Ugrás a fő tartalomra

Batáta-pite

 Hozzávalók:

- 4 db közepes édeskrumpli

- 1db kisebb vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 púpos evőkanál útifűmaghéj

- 2 evőkanál olaj

- só, bors

- vaj

- zsemlemorzsa (én a rusztikusat szeretem)


Elkészítés:

- az édeskrumplikat meghámoztam, és durva reszelőn lereszeltem (most reszeltem hozzá csicsókát is)

- besózom, és hagyom állni kb. 10 percig

- kinyomtam belőle a vizet, és hozzákevertem az olajat, meg az útifűmaghéjat

- ismét hagytam állni legalább 10 percig ("dolgozik" az útifűmaghéj)

- közben apróra vágtam a vöröshagymát és a fokhagymát (most volt itthon kaliforniai paprika, és abból is hozzákockáztam egy felet)

- 200 fokra beállítottam a sütőt

- kivajaztam a kedvenc pitesütő tálamat (ikeás, kerek fehér kerámia), és megszórtam zsemlemorzsával (a krumpliban levő nedvességet felszívja)

- a 10 perc letelte után a krumplihoz kevertem a hagymát (most a paprikát is), sóztam, borsoztam

- a keveréket beleöntöttem a sütőformába, és enyhén belenyomkodtam

- a tetejét megszórtam zsemlemorzsával és apróra vágott vajdarabkákkal (csak itt-ott elszórva)

- kb fél óráig sütöttem (a tetején a zsemlemorzsa aranybarna és ropogós lesz).


- Félidőben betettem a sütőbe néhány szem koktélparadicsomot is, amit előtte kicsit bevágtam, és olívaolajat csepegtettem rá. Amikor elkészült, megszórtam durva szemű sóval és darabokra tépett bazsalikommal.  A levével öntetként locsoltam meg a lepényhez kínált zöldsalátát.


Saját recept 😋



Megjegyzések