Hozzávalók:
500 g
urad dal, azaz indiai fekete lencse,(de hagyományos lencsével is lehet készíteni)
5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
1 nagy hagyma, finomra aprítva
8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több/kevesebb)
2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
só, bors
5 dl tej, vagy kókusztej
kb. 5-6 dl víz
Tálaláskor: 2-3 evőkanál joghurt, vagy még kókusztej
Elkészítés:
A lencsét reggel beáztatom, majd késő délután leöntöm róla a vizet, és majdnem készre főzöm.
Közben egy nagy lábasban, amiben majd a sütőbe kerül, elkészítem az alapot:
- egy kanál kókuszzsírt felolvasztok
- hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, kissé megsózom, és üvegesre dinsztelem
- beleteszem a fűszereket , és ezeket is kicsit pirítom
- majd belekeverem a paradicsomot.
A megfőtt lencsét leszűröm
- hozzáadom a hagymás keverékhez
- felöntöm kókusztejjel
- sóval, borssal ízesítem és összekeverem.
Az edényt lefedem, 100 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 8 órán át benne hagyom (az se gond, ha tovább). Természetesen lehet siettetni is, 150 fokon kb. 1 órát sütni, de akkor nem lesz olyan krémes.
Tálalás előtt megszórom friss korianderrel.
Mellé joghurtot kínálok.
TIPP:
Érdemes belőle kis adagokat lefagyasztani, mert nagyon jó pürét lehet belőle készíteni különböző húsételekhez.
Eredeti recept: Indiai lencsefőzelék sütőben készítve (dal makhani) | Chili és Vanília (chiliesvanilia.hu)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése