Ugrás a fő tartalomra

Indiai lencsefőzelék

 Hozzávalók:

500 g urad dal, azaz indiai fekete lencse,(de hagyományos lencsével is lehet készíteni)
5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
1 nagy hagyma, finomra aprítva
8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több/kevesebb)
2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
só, bors
5 dl tej, vagy kókusztej
kb. 5-6 dl víz
Tálaláskor: 2-3 evőkanál joghurt, vagy még kókusztej

 

Elkészítés:

A lencsét  reggel beáztatom, majd késő délután leöntöm róla a vizet, és majdnem készre főzöm.

Közben egy nagy lábasban, amiben majd a sütőbe kerül, elkészítem az alapot:

- egy kanál kókuszzsírt felolvasztok

- hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, kissé megsózom, és üvegesre dinsztelem

- beleteszem a fűszereket , és ezeket is kicsit pirítom

- majd belekeverem a paradicsomot.

A megfőtt lencsét leszűröm

- hozzáadom a hagymás keverékhez

- felöntöm kókusztejjel

- sóval, borssal ízesítem és összekeverem.

Az edényt lefedem, 100 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 8 órán át benne hagyom (az se gond, ha tovább). Természetesen lehet siettetni is, 150 fokon kb. 1 órát sütni, de akkor nem lesz olyan krémes.

Tálalás előtt megszórom friss korianderrel.

Mellé joghurtot kínálok.

TIPP:

Érdemes belőle kis adagokat lefagyasztani, mert nagyon jó pürét lehet belőle készíteni különböző húsételekhez.

Eredeti recept: Indiai lencsefőzelék sütőben készítve (dal makhani) | Chili és Vanília (chiliesvanilia.hu)



Megjegyzések