Nagyon régi kedvenc. Bár magas kalóriatartalma és macerafoka miatt csak évente egyszer, karácsonykor állok neki.
Akkor aztán ipari mennyiséget sütök, mert mindenki nagyon szereti, és sokáig el is áll. Ez utóbbi persze csak akkor igaz, ha tényleg sokat készítek.
Mondjuk mostanában már egyszerűbb is elkészíteni, sokat segít, hogy a kandírozott narancshéjat készen meg lehet venni. A hőskorban ilyen lehetőség még nem volt, és ezért sok napig tartott a művelet. (Közben már majd elepedtünk egy falat moszkauerért.)
Első napon elkészítettem a cukrozott narancshéjat, napokig szárítottam. Aztán végre megsüthettem a tésztát, aminek szintén hűlnie kellett. És az utolsó - már nem is tudom hányadik - napon jött a csokimázba mártogatás.
Így nem is csoda, hogy egy idő után már nem készítettem - még karácsonyra se. Aztán mikor több időm lett volna, eltűnt a recept. Egy darabig megvoltam nélküle, de citrusos narancshéj, a keserű csoki és a karamellizált dió hármasa annyira beleivódott az emlékeimbe, hogy nem hagyott nyugodni, és inkább új recept után néztem.
Hozzávalók:
500 ml tejszín (habtejszín) - 600
600 g kristálycukor - 720
400 g durvára vágott dió (két sütőpapír között húsklopfolóval megütögetem – így könnyebb késsel aprítani) - 480
100 g kandírozott narancshéj apróra vágva - 120
80 g liszt - 96
Elkészítés:
- - felaprítom a diót és a narancshéjat
- - felforralom a tejszínt
- - hozzáadom a cukrot, újra felforralom
- - állandóan keverve hozzáadom a diót, majd kis idő múlva a narancsot és a lisztet
- - tovább főzöm 2-3 percig.
- hideg helyen hagyom állni néhány óráig (hűtőben napokig eláll)
L Egymástól jó messzire kis halmokat teszek egy sütőpapírral bélelt tepsire (sütés közben nagyon szétterül) Légkeverésen 150 fokon sütöm kb 5-6 percig.
H A kihűlt, gőz felett felolvasztott csokoládéval bevonom az alját. Ha nagyon vékonyak a korongok, 2-2 darabot össze is ragaszthatunk. Az idén ezt tettem, és nem bántam meg! 😍
E Variációk:
Megtaláltam egy régi receptemet - egy régi szakácskönyvben bújt el. Abban más arányok, sőt hozzávalók vannak. Leírom, mert emlékszem, az is jól működött.
Hozzávalók:
- 100 g kristálycukor
--- - 150 g durvára vágott dió
- 70 g vaj
- 70 g kandírozott narancshéj
- 100 ml tejszín
- 10 g liszt
- 1 kávéskanál étolaj
- 150 g étcsoki
Megjegyzések
Megjegyzés küldése