Ugrás a fő tartalomra

Zakuszka Dragomán Györgytől

Zakuszka kevés munkával. (Sokat dolgoztam ezen a recepten, amíg ilyen egyszerű nem lett. Az eredmény annyira hozza a zakuszka ízt, hogy csak na. Előnye, hogy sokkal kevésbé olajos. )
Vágjatok ketté két kiló padlizsánt. Irdaljátok be a húsát. Dörzsöljétek be sóval, olajjal.
Tegyétek kb. 30 percre a 180 fokos sütőbe.
Amíg sül, vágjatok apróra (akár robotgéppel - apró, de azért kicsit darabos legyen) egy kiló lila-hagymát, egy kiló paprikát, (kápiát, pritamint, kaliforniat vegyesen), öntsétek egy nagy vaslábosba, vagy tűzálló tálba, adjatok hozzá egy kilónyi hámozott-feldarabolt paradicsomot (lehet friss, konzerv, vagy paszáta is), egy jó maréknyi szárított vargányát, egy fél kilónyi babot (áztatott frisset, lecsepegtetett konzervet, vagy mirelitet). Keverjetek hozzá két kiskanálnyi sót, egy negyed kiskanálnyi cukrot, egy -két evőkanlányi balzsam ecetet (két ravasz ízfokozó), egy evőkanálnyi füstölt paprikát (a füstös íz miatt - amit amúgy a parázson pirított padlizsán és paprika adott volna), őrölt borsot, három babérlevelet, egy deci olíva, vagy napraforgó olajat. (Ha van folyékony füstötök, ne legyetek restek fújjatok rá bátran két-három leheletnyit.) Zöldfűszer is kerülhet bele, én lestyánt és bazsalikomot szoktam tenni bele marékszámra, ha van friss, pár kiskanálnyival, ha csak szárított akad.)
Közben, ha minden jól ment, a padlizsán felülete mahagóni barnára sült, kaparjátok ki a héjából, tegyétek egy szűrőbe, várjatok öt percet, amíg lecsepeg, karistoljátok kicsit darabosra, keverjétek a többi hozzávalóhoz. 
Tegyétek az egészet a sütőbe, előbb fél órára 220-fokra, gondoljatok közben a sütőben-kemencében sült sóletekre, meg a szilva és baracklekvárokra, arra, hogy ez végső soron ugyanaz a technológia, hiszen a zakuszka valójában zöldséglekvár.
Ha a teteje pirulni-barnulni-karamellizálódni kezd, keverjétek át, húzzátok közepesre (olyan 160 fokosra) a lángot, aztán süssétek két két és fél órát, amíg harmadára- felére nem sűrűsüdik. (Lehet egész kis lángon nagyon sokáig is hagyni, sőt hűlő kemencében vagy nyolcvan fokos sütőben akár egész éjszakára is.)
Ha már jó sűrű, a felét pépesítsétek botmixerrel, keverjétek át, kóstoljátok meg, örüljetek.

Print Friendly and PDF

Megjegyzések