Hozzávalók:
500 g friss spenót
250 g túró
1 tojás
100 g liszt
1 teáskanál só
kevés bors
50 g reszelt sajt (pl. parmezán)
50 g vaj
50 g liszt (a besamelhez)
500 ml tej
100 g reszelt sajt (a besamelhez)
1/2 teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
1. Spenót előkészítése: Mosd meg a spenótot, majd forralj fel egy lábas vizet. Blansírozd a spenótot 2-3 percig, majd szűrd le és aprítsd fel.
2. Töltelék készítése: Egy tálban keverd össze a túrót, a felaprított spenótot, a tojást, a lisztet, a sót és a borsot. Alaposan dolgozd össze, hogy homogén masszát kapj.
3. Gombócok formázása: A kezed segítségével formázz kis gombócokat a töltelékből, és tedd félre.
4. Víz felforralása: Egy nagy lábasban forralj vizet, majd óvatosan tedd bele a gombócokat. Főzd őket 5-7 percig, amíg feljönnek a víz felszínére.
5. Besamel készítése: Közben egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd 1-2 percig. Lassan öntsd hozzá a tejet, és keverj folyamatosan, amíg sűrűsödni nem kezd.
6. Sajtos besamel: Amikor a besamel már sűrű, add hozzá a reszelt sajtot és a szerecsendiót, majd keverd simára.
7. Tálalás: A gombócokat tedd egy tálra, locsold meg a sajtos besamellel, és tálald melegen.
Variációk:
- Tejszínes gombamártàsban
- Sült paradicsommal és zsàlyàs vajjal
Megjegyzések
Megjegyzés küldése