Ugrás a fő tartalomra

Kelesztett krumplis pogácsa

Hozzávalók:
200 g burgonya (pucolt állapotban)
150 ml langyos tej
1 tk kristálycukor
25 g élesztő
500 g finomliszt + a nyújtáshoz
150 g zsír
1 db tojássárgája
100 g tejföl
1 ek só
Elkészítése:
A burgonyát 3 cm-es darabokra vágjuk és egy lábas vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, még melegen áttörjük és félrerakjuk kihűlni. 

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatjuk. 

A lisztet belemérjük a dagasztógép üstjébe, hozzáadjuk a többi alapanyagot és az élesztős tejet, majd közepes fokozaton összeállítjuk a tésztát. Ha elválik az edény falától és rugalmas állagú, lefedjük és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük. 
Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Ezután 0,5 cm-es távolságban, keresztben beirdaljuk a tetejét. Egy 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a pogácsákat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket 1,5 cm távolságra egymástól. Lekenjük a tetejüket a felvert tojással, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt készre sütjük. 
Print Friendly and PDF

Megjegyzések