Nagyon látványos desszert, ami nem mellesleg finom, és a többlépcsős elkészítése ellenére nem igényel különösebb szakmai tudást. És a hab a tortán, hogy sokféleképpen el is készíthető.
Az eredetét kutatva, többféle variációt is olvastam. A leghihetőbbnek az tűnik, hogy Napóleon egykori szákácsáé, Marie- Antonin Careme-é az érdem, aki Bonaparte bukása után külföldön próbált szerencsét. Járt a londoni, bécsi és szentpétervári uralkodói udvarokban. Ezt a tortát - piskótával körülölelt bajor krém - Charlotte Mecklenburg -Strelitz hercegnő tiszteletére készítette.
Azóta a desszert sokat változott. Készítik szeletelt piskótatekerccsel vagy babapiskótával, hagyományos tortaformára vagy kupolaformára, lekvárral vagy friss gyümölcsökkel, főzött vaníliakrémmel vagy tejszínes mascarponés krémmel, ízesítik ezzel-azzal-amazzal - de mindegyik Charlotte.
Én most kikevertem 250 g mascarponét 5 evőkanál porcukorral, a fél kiló epret összeturmixoltam (pár szemet félretettem a díszítéshez), felvertem 200 ml tejszínt, és az egészet összekevertem. Egy hígabb, könnyű krémet kaptam.
Pici kerek babapiskóta volt itthon, és mivel szeretem az ellentéteket, egy szögletes formát választottam az elkészítéshez.
A formát kibéleltem fóliával. Az első réteg krémre vízszintesen tettem a babapiskótákat, a második rétegre meg függőlegesen a forma széléhez.
Visszahajtottam a fóliát, és egy napra hűtőbe tettem.
Gyerekeknek mesekeksszel |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése