Ugrás a fő tartalomra

Mézeskalács



Saját, jól bevált mézeskalács receptje minden valamire való háziasszonynak / blognak / mesterszakácsnak van. Persze én se vagyok kivétel. De azért a "szomszéd rétje mindig zöldebb" alapon szeretem tudni, hogy ki hogyan csinálja. Aztán mikor végigolvastam párat, gyorsan kiderült, hogy alapjaiban alig különböznek egymástól. A titok inkább a jó minőségű alapanyagokban és a  gondos munkában rejlik. 

 

Hozzávalók:

- 125 g méz

- 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs keveréke)

- 150 g vaj

- 150 g barna cukor

- 2 db tojás

- 500 g liszt

 2 teáskanál szódabikarbóna

- csipet só

- az írókához: 200 g porcukor, 1 tojásfehérje, 2 teáskanál citromlé (olvastam, hogy néhányan keményítőt is tesznek hozzá)

 

Elkészítés:

-          a mézet és a fűszereket egy kis lábasba teszem, és kevergetve összemelegítem

-          hozzáadom a vajat, és hagyom teljesen elolvadni

-          a cukrot és a tojásokat habosra keverem (robotgépben magas fokozaton)

-          hozzácsorgatom a mézes keveréket (alacsony fokozaton)

-          majd fokozatosan adagolom bele a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet

-          a lágy, ragacsos masszát fóliába tekerem, és egy éjszakára a hűtőbe teszem

-          másnap lisztezett szilikonlapon 2 mm vastagra kinyújtom

-          különböző formákra kiszúrom (előtte lisztbe mártom a kiszúrókat)

-          180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütöm (én pont ez alatt az idő alatt tudtam elkészíteni egy újabb adagot)

-      óvatosan, mert gyorsan megég!!!

-          4 nagy tepsi lett ebből az adagból.

 

Díszítés hagyományosan:

-          a tojásfehérjét a porcukorral kb. 5 percig magas fokozaton felverem

-          hozzáadom a citromlevet (ettől lesz szép fényes)

-      a kihűlt süteményeket tetszés szerint díszítem

Díszítés vegán módon:

Konzerv csicseriborsó levéből 1/2 decilitert öntök egy tálba. Vigyázni kell, hogy tényleg csak a leve kerüljön bele, ugyanis a legkisebb borsódarabka is eltömítheti a habzsákot. 

Hozzáadok 1-2 csepp citromlevet, majd kézi habverővel kb 5 percig verem, ekkor még elég folyós.

Fokozatosan adagolom hozzá az átszitált porcukrot (kb. 100 grammot) 

És már kezdhetem is a kihűlt mézeskalácsok díszítését.

    






Megjegyzések