Saját, jól bevált mézeskalács receptje minden valamire való háziasszonynak / blognak / mesterszakácsnak van. Persze én se vagyok kivétel. De azért a "szomszéd rétje mindig zöldebb" alapon szeretem tudni, hogy ki hogyan csinálja. Aztán mikor végigolvastam párat, gyorsan kiderült, hogy alapjaiban alig különböznek egymástól. A titok inkább a jó minőségű alapanyagokban és a gondos munkában rejlik.
Hozzávalók:
- 125 g méz
- 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs keveréke)
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás
- 500 g liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- az írókához: 200 g porcukor, 1 tojásfehérje, 2 teáskanál citromlé (olvastam, hogy néhányan keményítőt is tesznek hozzá)
Elkészítés:
-
a mézet és a fűszereket egy kis lábasba teszem,
és kevergetve összemelegítem
-
hozzáadom a vajat, és hagyom teljesen elolvadni
- a cukrot és a tojásokat habosra keverem (robotgépben magas fokozaton)
- hozzácsorgatom a mézes keveréket (alacsony fokozaton)
- majd fokozatosan adagolom bele a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet
- a lágy, ragacsos masszát fóliába tekerem, és egy éjszakára a hűtőbe teszem
- másnap lisztezett szilikonlapon 2 mm vastagra kinyújtom
- különböző formákra kiszúrom (előtte lisztbe mártom a kiszúrókat)
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütöm (én pont ez alatt az idő alatt tudtam elkészíteni egy újabb adagot)
- óvatosan, mert gyorsan megég!!!
- 4 nagy tepsi lett ebből az adagból.
Díszítés hagyományosan:
- a tojásfehérjét a porcukorral kb. 5 percig magas fokozaton felverem
- hozzáadom a citromlevet (ettől lesz szép fényes)
- a kihűlt süteményeket tetszés szerint díszítem
Díszítés vegán módon:
Konzerv csicseriborsó levéből 1/2 decilitert öntök egy tálba. Vigyázni kell, hogy tényleg csak a leve kerüljön bele, ugyanis a legkisebb borsódarabka is eltömítheti a habzsákot.
Hozzáadok 1-2 csepp citromlevet, majd kézi habverővel kb 5 percig verem, ekkor még elég folyós.
Fokozatosan adagolom hozzá az átszitált porcukrot (kb. 100 grammot)
És már kezdhetem is a kihűlt mézeskalácsok díszítését.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése