Ugrás a fő tartalomra

Rongyos kifli egyszerűen

Hozzávalók a kiflikhez:
600 g finomliszt
1 teáskanál só
200 ml tej (langyos)
2 ek cukor
40 g friss élesztő
100 g joghurt
3 db tojás (1 db a kenéshez)
180 g vaj (hideg)
Elkészítése:
A langyos tejet elkeverem a cukorral és élesztővel, majd hagyom felfutni. 
A lisztet elkeverem a sóval, és mehet hozzá a két tojás, joghurt illetve az élesztős tej.
A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrok, majd 10 percig dagasztom, míg szép fényes és feszes nem lesz a gombóc felülete. 
Kivajazott tálban, lefedve a hűtőbe teszem ,és egy órát pihentetem-kelesztem. A vajat ekkor beteszem a fagyasztóba, hogy megdermedjen.
A megkelt tésztát kiveszem a hűtőből, átgyúrom és nyolc egyenlő részre osztom. Ezeket a kis részeket kigombócozom, majd 1-2 centiméter vastagságú körökké nyújtom őket.
Kiveszem a fagyasztóból a vajat és az első tésztakörre reszelem egy részét. Jöhet rá a következő tészta és újabb adag reszelt vaj. Ezt a folyamatot addig folytatom, míg el nem érek az utolsó tésztalapig és a vaj el nem fogy. A legfelső tésztalapot nem kell megvajazni.
A vajas tésztatornyot sodrófával egy nagyjából 30 centiméter átmérőjű körré nyújtom, és 16 körcikkre vágom. A cikkeket szélesebb felüktől befelé haladva kiflivé csavarom, és egy sütőpapíros tepsire helyezem (legyen köztük hely, mert nőni fognak).
A kifliket letakarva 30 percig kelesztem. Ekkor lekenem őket egy felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőbe tolom a tepsit. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Az egyenletes sülés érdekében félúton megfordítom a tepsit.
Variációk:
- Ebből a tésztából nagyon egyszerűen cruffin is készíthető.
- Egyre több kàvézóban làtom, hogy a megszokott szendvicsek mellett/helyett töltött rongyos kifliket àrulnak.


Print Friendly and PDF

Megjegyzések