- 230 g zabpehely (egy része helyett érdemes mandulalisztet tenni)
- 100 g olajos mag (mandula, kesu, mogyoró)
- 150 g méz
- 50 g vaj (helyette jó a mogyoróvaj is)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 nagy csipet só
- 100 g mazsola
- 100 g aszalt vörös áfonya
- 20 g szárított almaszirom
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlapot.
A magvakat vágjuk kisebb darabokra, nem kell túl finomra. Szórjuk a zabpehellyel együtt az előkészített sütőlapra, oszlassuk el rajta, süssük 5 percig, utána keverjük át, majd tegyük vissza még 5 percre, míg enyhén megpirul, de nem kell barnának lennie.
A mézet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor elolvadt a vaj, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliát és a sót.
Az enyhén pirult zabpelyhet és magvakat borítsuk egy tálba, majd öntsük rájuk a mézes vajat, keverjük egybe. Keverjük bele a mazsolát, az áfonyát és az összeaprított almaszirmot is.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit (lehet picit nagyobb is, ha vékonyabb szeleteket szeretnénk). Öntsük bele a keveréket, oszlassuk el benne, nyomkodjuk jó alaposan bele, hogy mikor kihűl, vágható legyen, egyben maradjon.
Tegyük a hűtőbe 2 órára, majd mikor kihűlt, szeleteljük.
Variációk:
- Van aki pirítja a magokat, olvasztja a mézet, és az összekevert masszàt egyben megsüti.
- Egy màsik módszer szerint a magokat kell pirítani, utàna csak összekeverni és préselni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése