Ugrás a fő tartalomra

Zweitopf

Úgy tudom, ilyen szó nincs, és eddig ilyen ételreceptet se olvastam.
A története azzal kezdődik, hogy vettem csirkemellet és sertéscombot darálva. Mindkettőt paradicsomszószban képzeltem el. Arra jutottam, nem rontja el egyiket sem, ha egyszerre készülnek. És tényleg finom lett. :D 
A neve pedig a német Eintopf, azaz egytálétel szóból ered. Én ezt a szót most úgy értelmeztem, hogy egy főétel kétféle hozzávalóból készül egy edényben, szóval "zwei in einem Topf", azaz "Zweitopf".

Hozzávalók:
- 1/2 kg csirkemell kockára vágva - pácolásához: só, bors, majoranna, olaj, kevés citromlé (vagy citrombors - és akkor nem kell a másik bors sem)
- 1/2 kg darált hús (a gombócok fűszerezéséhez: 1 tojás, só, bors, 1 púpos evőkanál zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál víz, frissen vágott petrezselyemzöld, esetleg reszelt sajt)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 doboz hámozott paradicsom
- bazsalikom
- a körethez: bulgur, 1 padlizsán

Elkészítése:
- a padlizsánt ujjnyi széles karikákra, majd azokat kockára vágom, ráöntök annyi vizet, hogy jól ellepje, és belekeverek 1 evőkanál sót
- bepácolom a csirkét, és félreteszem
- összekeverem a darált húst a fűszerekkel, gombócokat formázok belőle és félreteszem
- vékony cikkekre vágom a vöröshagymát és vékony szeletekre a fokhagymát
- leszűröm a padlizsánról a vizet, és papírtörlővel (kicsit megnyomkodva) le is itatom róla
- egy nagy lábasban, amit majd később a sütőbe is teszek, kevés olajat forrósítok, és átpirítom benne a padlizsánt
- kiszedem egy papírtörlőre
- ugyanabban az edényben átpirítom a bepácolt csirkemellet
- bekapcsolom a sütőt kb 160 fokra (alul-felül sütés)
- mikor minden oldalról kifehéredett a hús, kiveszem és félreteszem
- ugyanabban az olajban átpirítom a vöröshagymát, rádobom a fokhagymát, felöntöm a paradicsommal
- felforralom a szószt, megsózom, beleteszem az apróra vágott/szárított bazsalikomot és visszateszem az edénybe az elősütött csirkét és belekeverem a szószba
- megvárom, míg felforr és a tetejére helyezem a gombócokat (én lötyköltem rájuk egy kis szószt - nem tudom, ez szükséges-e)
- a lábast alufóliával lefedem, és kb. 1 óráig sütöm
- leveszem a fóliát, átkeverem az ételt, és még 5-10 percig sütöm fólia nélkül
- közben elkészítem a bulgurt 

Másnap olvastam Mautner Zsófinál egy hasonló receptet. Lehet, hogy később majd azt is kipróbálom.

Megjegyzések