Ez nem az eredeti recept, de nekem jobban ízlik, ha így készítem.
Kimértem 20 dkg darált mandulát, 20 dkg darált mogyorót és 10 dkg darált diót, hozzátettem a mézeskalács-fűszereket (őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, kardamom, szerecsendió ... ) és egy csipet sót.
Apróra vágtam 10-10 dkg kandírozott narancsot és citromot (Ha előtte meghintjük egy pici liszttel, akkor nem ragad össze. - én ezt elhagytam, szeretem, ha egy kicsit ragacsos.), hozzáreszeltem 1 narancs héját (lehet helyette citrom is)
6 egész tojást 2-3 percig kevertem 20 dkg barna cukorral és 2 evőkanál (40 g) mézzel - jó habos lett.
Hozzákevertem az előkészített alapanyagokat.
Hideg helyen pihentettem kb. 2 óra hosszat. Ezalatt kicsit besűrűsödött.
A sütőt felmelegítettem 160 fokra (alsó-felső sütés;légkeveréssel természetesen 140-150 fok) sütőpapírt tettem egy tepsire, előkészítettem az ostyákat (7 cm átmérőjű).
Egy kerek evőkanállal domború halmokat formáztam a tésztából az ostyára. Kb. 31 db lett belőle ( 2 nagy gáztepsi). Ahogy a tepsire raktam, legalább 1 cm távolságot hagytam a sütik között. Legközelebb 2 cm-t hagyok.
20-25 perc alatt készre sültek. Rácson hagytam kihűlni.
Egyszer talán csokival is bevonom a tetejét.
Lehetne mázat is készíteni rá, de ... 😀
PS: Most olvastam egy puncsos mázról, ami talán még elviselhető. 2 evőkanál portóit, 2 evőkanál rummal és 150 g porcukorral kikeverek. Ezzel kenem meg a Lebkuchenek tetejét, és hagyom megszáradni.
Eredeti recept: Klassische Nürnberger Elisenlebkuchen - Zimtkeks und Apfeltarte
A klasszikus recept: Feine Nürnberger Elisenlebkuchen - Aus meinem Kochtopf (aus-meinem-kochtopf.de)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése