Ugrás a fő tartalomra

Elisenlebkuchen, avagy nürnbergi mézes

 Ez nem az eredeti recept, de nekem jobban ízlik, ha így készítem.

Kimértem 20 dkg darált mandulát, 20 dkg darált mogyorót és 10 dkg darált diót, hozzátettem a mézeskalács-fűszereket (őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, kardamom, szerecsendió ... ) és egy csipet sót.

Apróra vágtam 10-10 dkg kandírozott narancsot és citromot (Ha előtte meghintjük egy pici liszttel, akkor nem ragad össze. - én ezt elhagytam, szeretem, ha egy kicsit ragacsos.), hozzáreszeltem 1 narancs héját (lehet helyette citrom is)

6 egész tojást 2-3 percig kevertem 20 dkg barna cukorral és 2 evőkanál (40 g)  mézzel - jó habos lett.

Hozzákevertem az előkészített alapanyagokat.

Hideg helyen pihentettem kb. 2 óra hosszat. Ezalatt kicsit besűrűsödött.

A sütőt felmelegítettem 160 fokra (alsó-felső sütés;légkeveréssel természetesen 140-150 fok) sütőpapírt tettem egy tepsire, előkészítettem az ostyákat (7 cm átmérőjű).

Egy kerek evőkanállal domború halmokat formáztam a tésztából az ostyára. Kb. 31 db lett belőle ( 2 nagy gáztepsi). Ahogy a tepsire raktam, legalább 1 cm távolságot hagytam  a sütik között. Legközelebb 2 cm-t hagyok.

20-25 perc alatt készre sültek. Rácson hagytam kihűlni.

Egyszer talán csokival is bevonom a tetejét.

Lehetne mázat is készíteni rá, de ... 😀

PS: Most olvastam egy puncsos mázról, ami talán még elviselhető. 2 evőkanál portóit, 2 evőkanál rummal és 150 g porcukorral kikeverek. Ezzel kenem meg a Lebkuchenek tetejét, és hagyom megszáradni.



Eredeti recept: Klassische Nürnberger Elisenlebkuchen - Zimtkeks und Apfeltarte 

A klasszikus recept: Feine Nürnberger Elisenlebkuchen - Aus meinem Kochtopf (aus-meinem-kochtopf.de) 



Megjegyzések