Ugrás a fő tartalomra

Húsleves

Minden családban van egy HÚSLEVES. A miénket sokáig ugyanúgy főztem, ahogy Anyutól tanultam. Nemrég gondoltam egyet, és változtattam egy kicsit.




Hozzávalók:
- sok- sok húsos levescsont (én leggyakrabban karajcsontot használok)
- sok-sok zöldség (1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 1 db tv paprika, 1 zeller levele vagy 1/2 zellergumó, 2 közepes sárgarépa, 2 közepes fehérrépa gyökere és zöldje apróra vágva és valamilyen egyéb zöldség, ami nálunk a tésztát helyettesíti: karalábé, vagy gomba, vagy zöldborsó)
- fűszerek: só, egész bors, egész kömény, szerecsendióvirág (ez a titkos hozzávaló)

Elkészítés:
- Ha friss húsból főzöm a levest, akkor azt hideg vízben teszem fel, ha fagyasztottból, akkor előbb felforralom a vizet, és abba teszem bele a húst. Lassan forralva főzöm és leszedem a habját.  Utána hozzáadom a fűszereket (a borsot, köményt és a szerecsendiót egy jól záródó teatojásban), a paradicsomot, paprikát, zellert és a hagymákat. Lassú tűzön főzöm addig, amíg a hús jó puha lesz, vagyis leválik a csontról. Ez legalább 2 óra. (Lívi este felteszi főni és reggelre el is készül a levese)
- Közben vékony karikára vágom a megtisztított sárgarépát, fehérrépát, ha gombát teszek bele, azt apró cikkekre vágom, ha karalábét, azt falatnyi kockákra, ha zöldborsót, azt kiveszem a zacskóból, és mindezt egy fazékba teszem.
- Kiveszem a húst, a levet rászűröm a zöldségekre. A szűrőben fennmaradt paradicsomot, paprikát és hagymákat átpaszírozom és a léhez adom. (Ezzel a módszerrel a leves nem lesz tiszta, áttetsző, de az íze kárpótol ezért a hiányosságért.) Amíg főnek a zöldségek, apró darabokra tépem a húst, és visszateszem a levesbe.
- Amikor megpuhulnak a zöldségek (5-10 perc), elzárom a lángot, és belekeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet (azzal már nem főzöm tovább).

Tipp:
Ha előző nap el tudom készíteni, akkor másnap könnyen le tudom szedni a tetejéről a zsírt. A zsírtalanított levesbe betétként juliennre vágott fehér- és sárgarépát főzök

Variációk:
- Korábban a hasábra vágott fehérrépát, sárgarépát és az egészben hagyott gombát kb. 80-90 perc után tettem a levesbe, így egyszerre készült el a hússal. Először kiszedtem a zöldségeket és a húst. A levet leszűrtem (Anyu ezután tésztát főzött a levesbe, és a húsos csontot, meg a répákat külön tálalta.), és visszatettem a zöldségeket, a gombát előtte cikkekre vágtam,  meg csontról leszedett húst. Nálunk tészta nem kerül a húslevesbe! Ha mégis olyan vendégeket várunk, akik tésztával szeretik, akkor külön főzök ki egy keveset.

- Ha marhahúsból készítem, akkor fartőt is veszek hozzá a csont mellett . És a szerecsendióvirág helyett babérlevéllel fűszerezem. A harmadik különbség, hogy a fehérrépát és a sárgarépát juliennre vágom, és kizárólag zöldborsót teszek bele. Utolsó eltérés pedig az, hogy a húst szeletekre vágva külön tálalom, vagy más ételhez használom fel, pl. a hamis Vitello tonnatóhoz.

Megjegyzések