Régi szakácskönyveimet olvasgattam, és a lapok között találtam egy fecnit, rajta egy recept. A hozzávalókból nem jöttem rá, hogy mi lehet, de az utolsó instrukció sokat segített. Így jutott eszembe, hogy volt egyszer egy kedves vendégünk, akivel nekiálltunk lángost sütni. Ő profi volt, én meg nulláról indultam. Szóval inkább ő sütötte, én meg néztem, és ettem. 😜
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 50 g élesztő
- fél l tej
- csipet só
- csipet cukor
Elkészítése:
Dagasztás után olajjal kikent zacskóba teszem, és legalább 3 órán keresztül hűtőben kelesztem. Egyébként több napig is eláll így.
Bő forró olajban aranybarnára sütöm.
Itt olvastam pontos leírást a készítéséről.
Hozzávalók:
0,5
kg (500 g) búzafinomliszt
1
ek (15 g) só
1
ek (15 g) cukor
25
g (fél kocka) friss élesztő
3,5
dl langyos víz
Elkészítése:
Egy
tálba szitáljuk a lisztet és belekeverjük a sót.
A
közepébe mélyedést csinálunk, ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is
belemorzsoljuk.
Erre
öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg)
Egy
fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
Ragadós
marad!!!!! Úgy a jó, majd amíg kel, addig magába szívja a folyadékot.
Olajos
kézzel összeszedjük és bőven körbelocsoljuk olajjal.
30
percig kelesztjük a kidagasztott tésztát.
Olajos
pultra borítva 6-8 darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel,
mert még mindig ragadhat a tészta!!
Az
olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a
tésztánk. Ez a kis idő kell (15 perc kb) a gombócoknak, hogy újra keljenek és
jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.
Sütés:
Nagyon
fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. kb 190-200 oC
Ha
forró az olajunk, akkor HIDEG VIZES KÉZZEL finoman széthúzkodjuk a tésztát kör
alakúra és "beledobjuk" az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a
víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb
végeredményt kapunk
Amint
beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert
felpúposodik.
Kb
1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát
is megpirítjuk.
Tipp:
1.
Én egy ideje az olajsütőmet használom lángos sütésre 190 fokra állítva.
(kosarat kiveszem)
2.
Akkor jó a hőmérséklet, ha a beledobott tészta egyből felpuffad, ahogy
belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz
ropogós
3.Két
lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az
olajnak vissza kell melegedni.
4.
Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát egy folpackkal lefedve.
Akár 24 órát is hűtőzhet. A kisült lángos idővel megpuhul és rágós lesz a
tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük.
FOKHAGYMÁS KENŐ: Mikróba tegyük be fél percre a pici olajjal
leöntött zúzott fokhagymát és ezt öntsük fel vízzel ezzel kenjük a kisült
lángost
Variációk:
-
Töltött,
serpenyős
Az eleje ugyanúgy készül.
A továbbiakban: Ha letelt az idő olajos kézzel széthúzkodjuk a tésztát
mintha sima lángost készítenénk, de ne nyújtsuk olyan vékonyra.
Egyik felére rárakjuk a tölteléket
(nálam 40 g reszelt sajt és 40 g gépsonka kockára vágva), majd félbehajtjuk
(levegőt igyekszünk kiszorítani) és a szélén lenyomkodjuk.
Nagyon
óvatosan (mert nagyon lágy a tészta), olajos kézzel teflonos serpenyőbe
emeljük. Nem kell olaj a serpenyőben, mert van elég a tésztán.
Közepes "lángon" kb 1-1,5
percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is
megpirítjuk.
TIPP: Kontaktgrillben is tökéletes lesz az eredmény.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése