(nem saját fotó) |
Kedvcsinálónak - ha a kép nem volna elég- a leves történetével kezdem a bejegyzést.
Már az eredete körül is viták vannak, de mindegyikben szerepel Mikszáth Kálmán, a legnagyobb palóc.
Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában azt írta, a levest egy vacsoraverseny bírái számára készítették, akiknek annyira ízlett, hogy kétszer is kértek belőle, a repetázók élén pedig maga Mikszáth állt.
Más legenda szerint Gundel János a híres palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben. Az író különleges levest kért a vendéglőstől. Azt kérte hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett és „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”.
Bármi is legyen az igazság, én nagyon örülök, hogy valaki annak idején megalkotta ezt a levest.
Manapság persze ebből is többféle verzió létezik, amikben a közös csak a tejföl-kapor-citrom szentháromság.
Én csak pár dologban térek el az eredetitől:
1. ürühús helyett sertéscombból készítem
2. tejfölös habarás helyett párolt és utána pürésített cukkinivel sűrítem, és a tejfölt külön kínálom hozzá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése